Domácí bojiště bude mít v sobotu večer k dispozici 22letý Sokolovák Steven Krt. A to doslova. Sokolovský Hornický dům totiž hostí další pokračování galavečerů GCF v MMA (smíšených bojových uměních).

S bojovými sporty začínal v 18 letech u Bohuslava Chudáčka. „14. září 2014 jsem tam přišel na trénink K1 a thaiboxu,“ vzpomíná.

Po roce Stevena čekal první, tenkrát poloprofesionální zápas. „Bylo to v Plzni s Michalem Dvořákem, který hrál hokej za plzeňskou Škodovku a byl to na ledě velký rváč, K1 a box byly jeho velkým koníčkem,“ přibližuje. To však nezabránilo první Stevenově výhře. „Ve třetím kole ho počítali,“ poukazuje Krt.

Svou kariéru u K1 a thajského boxu zakončil už po třech zápasech, s bilancí 2-1-0. „Bohouš Chudáček se odstěhoval do Brna a já začal chodit na MMA k Jaroslavu 'Číňanovi' Poborskému, který má mimochodem na GFC 44 v Sokolově stý zápas. Je to skvělý technický zemař a na svůj věk má fýzu, kterou by mu mohli mladí kluci závidět,“ odklání od sebe pozornost směrem k legendě českého MMA.

U smíšeného bojového umění už zůstal. „Hlavně kvůli té skvělé komplexnosti, můžete se prát jak v postoji, tak i na zemi,“ vysvětluje Steven své pohnutky.

V kleci zatím nastoupil ke čtyřem zápasům. „Mám tři výhry, všechny v Německu, a jednu porážku na mistrovství České republiky,“ vypočítává.

Street Games v Kraslicích
Do Kraslic na Street Games, bude se sportovat i pomáhat

Zranění se mu zatím víceméně vyhýbají. „Hodně regeneruji a protahuji, sem tam mám něco naražené nebo nakopnuté, ale to je do týdne až do dvou pryč. Největší zranění asi bylo, když jsem měl mít zápas v Brně, tak mi kolega natáhl vazy v koleni dva měsíce jsem se z toho dostával,“ říká.

Trénuje čtyři- až pětkrát týdně. Pokud není v přípravě na zápas. „Potom jedu dvoufázově, před prací a po práci, 10 11 tréninků týdně, jeden den v týdnu odpočívám, že jdu třeba jen do sauny nebo si zaplavat,“ nechává nahlédnout do svého programu.

Steven „Kejerty“ Krt se připravuje hlavně pod legendou Poborským na karlovarské Hvězdě, nebo v Elite gymu Chodov, po postojové stránce na něj „dohlíží“ David Hunanyan.

S MMA rozhodně končit nechce. „To vůbec. Příště už chci jít profi utkání, pak zápasit dál, stát se mistrem České republiky ve váze do 77 kilogramů a získat třeba nějaký ten titul,“ přemítá o budoucnosti v oktagonu.

Co ho na MMA vlastně baví? „Adrenalin. Prostě si dokazovat, že jsem na soupeře perfektně připraven. Vyměňovat si údery hrát si na kočku a myš. A připadám si při tom jako gladiátor, který vkráčí do arény. Je tam spousta emocí,“ prozrazuje.

V „Horňáku“ ho v sobotu čeká hodně specifická záležitost. Poprvé bude zápasit doma a vlastně jako jediný ryzí domácí borec. Ve svém rodném městě. Příliš si s tím ale hlavu neláme. „Jiné je to jenom v tom, že budu doma a budu mít okolo sebe známé, přátele a rodinu, takže se budu chtít ukázat v co nejlepším světle,“ říká.

Co na zápasení v kleci vlastně říkají ti nejbližší? „Rodina je ráda, že na sobě pracuji, ale nejsou rádi, že zrovna v bojových sportech. Až na tátu ten je hodně pyšný. Snoubenka Martina není moc ráda, ale je pro mě obrovskou podporou, připravuje mi dietní jídla a snáší moje nálady při dietě. Za to jí moc děkuji,“ vzkazuje na závěr Steven „Kejerty“ Krt.

Hokejový útočník Pavel Kuběna.
Hokejový útočník Pavel Kuběna se připravuje se sokolovským Baníkem na sezonu