Letošní zima v Karlovarském kraji se do statistik meteorologů zapíše jako rekordní. Alespoň včerejší první jarní den se v regionu nesl v poměrně slunečném duchu. Zima ale podle meteorologů rozhodně nekončí. Už dnes a o víkendu bude v kraji mrznout. Přidají se také sněhové přeháňky. „Letošní zima je nezvykle dlouhá. Naměřili jsme během ní hned dva rekordní mrazy, a to na začátku zimy a také minulý týden. To rtuť teploměru klesla až na minus 26 stupňů. Takovou teplotu region nepamatuje určitě čtyři desítky let," poohlédl se Rudolf Kovařík z klimatologické stanice v Šindelové na Sokolovsku.

Kdy zima definitivně skončí se podle Kovaříka předpovídat ještě nedá. „V nižších polohách už sice sníh zmizel, avšak na horách je ho stále dost a další ještě připadne. Odhaduji, že zima skončí během prvního dubnového týdne," doplnil Kovařík s tím, že loni na první jarní den rtuť teploměru ukazovala 16 stupňů Celsia. Včera se teploty vyšplhaly maximálně k sedmi stupňům.

Že je letošní zima náročná potvrdil dispečer krajských silničářů Josef Bulka. „Zima byla sice srážkově podprůměrná, avšak zaměstnalo nás střídání počasí. Když se sněžení neustále střídalo s oblevou, uklízení silnic si vyžádalo mnohem intenzivnější údržbu," uvedl Bulka. Zimní pohotovost drží silničáři ze zákona do konce března. Bulka ale připustil, že zimní techniku raději jen tak neuklidí. To kdyby sníh napadl třeba ještě v dubnu.

Dlouhá zima přeje vlekařům. Větší skiareály v Krušných horách jsou stále v provozu a na sjezdovkách je dost sněhu. To například zahrádkáři by naopak uvítali, kdyby už zima odezněla. „Myslel jsem, že už si připravíme sazenice, ale ráno ještě mrzne. Úroda by byla špatná. Loni jsem v tuto dobu měl vše připravené," řekl zahrádkář Radek Šejhl z Kraslic.