Analýza sbírá údaje z téměř pěti set gastronomických zařízení napříč celou Českou republikou, přičemž v relativních číslech pak tento meziroční růst představuje 4,8 procenta. Loni bylo toto číslo nicméně o poznání větší. Tehdy se jednalo o růst dokonce o 10,2 procenta, respektive 10,3 koruny.
Nejlevněji se v českých restauracích najedí lidé v Karlovarském kraji. Zde jedna porce vychází průměrně na 99,1 koruny. O pouhých padesát haléřů víc stojí průměrný oběd v kraji Plzeňském. Na opačném konci se nachází Královéhradecký kraj, kde polední menu vyjde průměrně na 111,1 koruny, v Praze dokonce na 117,4 koruny.
Příčin, které vedly k plošnému zdražování cen poledních menu, je vícero.
„Je potřebné si uvědomit, že index spotřebitelských cen rostl meziročně v průměru o 2 procenta (ČSÚ – 11/2018). Současně je nezbytné zohlednit i meziroční růst mezd, který činil republikově 8,6 procenta (ČSÚ – 09/2018). To je stručná argumentace, proč došlo k navyšování cen obědových meníček,” uvedl spoluzakladatel portálu menicka.cz Jakub Lukáš.
Šlo i ušetřit
Navzdory celostátnímu trendu se však našla místa, kde i v roce 2018 obědy zlevnily. Stalo se tak právě v kraji Karlovarském. Zde strávníci ušetřili v průměru za jedno polední menu 40 haléřů.
Nejvyšší cenový nárůst naopak zaznamenali lidé v Moravskoslezském kraji, a to konkrétně o celých devět procent, respektive 9,8 koruny.