A protože nedisciplinovaných řidičů přibývá a provoz houstne, již pátý rok po sobě se zvyšuje počet dopravních nehod v našem regionu.

Uplynulý rok tento smutný vývoj jen potvrdil. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem.

V loňském roce došlo v porovnání s rokem 2016 k nárůstu počtu dopravních nehod na území Karlovarského kraje téměř o 11 procent a stalo se jich celkem 2 967. To představovalo nejvyšší meziroční nárůst nehodovosti v rámci České republiky! V roce 2013 se pak stalo v Karlovarském kraji v porovnání s rokem loňským o minimálně tisícovku nehod méně.

„Více než polovina z dopravních nehod v Karlovarském kraji byla vloni způsobena nesprávným způsobem jízdy, bylo jich 1519. Meziročně to znamenalo nárůst skoro o 18 procent. Dalšími významnými příčinami nehod byla nepřiměřená rychlost, nesprávné předjíždění a nedání přednosti v jízdě. Dopravní nehody zavinil v Karlovarském kraji ve většině případů řidič motorového vozidla. Stalo se tak v 80 procentech z celkového počtu nehod,“ informovala Jana Špačková z Krajské správy Českého statistického úřadu v Karlových Varech.

Podle statistiků byl na silnicích našeho kraje v loňském roce významný také počet dopravních nehod zaviněných lesní zvěří či domácími zvířaty. Bylo jich 18,2 procenta z celkového počtu nehod. Nejméně dopravních nehod měla na svědomí závada na komunikaci.

Pokud jde o místa dopravních nehod, nejčastěji řidiči bourali na komunikacích první třídy, a to v 559 případech. Shodně po 483 nehodách se stalo na cestách druhé a třetí třídy. Nejméně nehod pak bylo na dálnici D5 pouze 139.

To se ale může letos dramaticky změnit vzhledem k tomu, že na dálnici mezi Karlovými Vary, Sokolovem a Chebem mohou od loňského prosince osobní automobily bez dálniční známky.

Hustota provozu tedy letos logicky významně vzroste. Bude na to reagovat policie? Podle krajského policejního ředitele Petra Macháčka určitě ano.

„Pokud jde o dopravu, situace na silnicích skutečně není ideální. Vzrostl provoz na dálnici, tady dochází i k vysokému počtu nehod kvůli příliš vysoké rychlosti a nesprávnému způsobu jízdy. Určitě se na tuto oblast letos zaměříme při řadě zvláštních akcí,“ uvedl Macháček.

V rámci Karlovarského kraje byl vloni nejnižší počet nehod zaznamenán v okrese Cheb (700) a nejvyšší v okrese Karlovy Vary (1 400). Karlovarsko ale přitom bylo jediným okresem, kde počet nehod meziročně poklesl. Bylo to o 2,4 procenta. Na Sokolovsku se stalo 867 nehod.

Počet usmrcených osob na silnicích Karlovarského kraje byl v loňském roce nejvyšší v okrese Cheb, kde zemřelo šest lidí. To byla rovná polovina z celkového počtu lidí, kteří v regionu při dopravních nehodách zahynuli. Počet zemřelých při dopravních nehodách na silnicích v kraji v roce 2017 klesl ve srovnání s předcházejícím rokem pouze o jednu osobu.

Nejvíce osob bylo vloni zraněno v okrese Karlovy Vary (408 lidí), a to zejména lehce 95,3 procenta všech zraněných. Z celkového počtu obětí silničních nehod s těžkým zraněním bylo nejvíce z okresu Cheb (43,9 %). Pod vlivem alkoholu zavinili řidiči nejvíce nehod v okrese Karlovy Vary (65). Nejvyšší hmotná škoda vznikla při dopravních nehodách v okrese Karlovy Vary (73,6 mil. Kč).

Hmotná škoda vzniklá při dopravních nehodách byla v našem kraji v roce 2017 téměř 154,2 milionu korun a meziročně se její hodnota zvýšila o 23,3 procenta. Na jednu dopravní nehodu v Karlovarském kraji připadla v průměru škoda ve výši 51 971 Kč.

Nehody v kraji za rok 2017 v číslech
Dopravních nehod
2967

Usmrcených osob
12

Zraněných osob
670

Z toho lehce zraněných
613

Z toho těžce zraněných
57

Věcná škoda
154 197 000 Kč