Sokolovská porodnice je totiž jedním ze dvou specializovaných zařízení v ČR, kde lékaři používají unikátní metodu intravenozní porodnické analgezie. Ta u vybraných budoucích maminek tlumí bolesti, které ženy u porodu mají. Výhodou je také to, že jeho aplikace je mnohem méně invazivní, než v případě známějšího epiduralu. Zjednodušeně řečeno, rodička si bolest při porodu tlumí sama. Vše pomocí speciálního přístroje, který má při porodu u sebe, většinou na krku a pomocí tlačítka si dávkuje utišující prostředky.

Dvě ze svých třech dětí takto porodila Denisa Staňková Řádková. „Zažívala jsem opravdu velkou bolest, takže přišla velká úleva. Samozřejmě jsem vše dál cítila, ale bolest byla snesitelnější, na únosné hranici, kdy jsem si dokázala částečně i odpočinout,“ uvádí maminka.

Porodní asistentky jsou za možnost využití invazivní analgezie velice rády. „Využívá se v situacích, kdy jsou vyčerpány všechny varianty tlumení bolesti v rámci našich možností na oddělení (úlevové polohy, teplá koupel, aromaterapie, muzikoterapie, spasmolytika, analgetika). 

Ženy jsou při ní uvolněnější, spadne z nich strach a tím i porodní proces pokračuje a žena se může soustředit na svůj porod,“ říká vrchní sestra Gynekologicko-porodnického oddělení nemocnice Sokolov Jana Pšeničková.

Lékaři v tomto případě používají velmi krátce působící lék proti bolesti fungující pouze několik krátkých minut. Rodička v případě potřeby zmáčknutím tlačítka dostane další přesně určenou dávku, která jí uleví od bolesti. Žena sama si tedy určuje, kdy lék proti bolesti dostane, ona má kontrolu nad množstvím léku, které se použije.

„Díky tomu, že se jedná o velmi krátce účinkující lék, v těle se nehromadí. Speciální dávkovač, který používáme, také hlídá, aby pacientka neužila větší, než bezpečnou dávku léku proti bolesti,“ říká primář Aboši.

„Porod nebude nikdy zcela bezbolestný, ale mnohem méně bolestivý a pro rodičku a tím i pro dítě mnohem snesitelnější. Nejvyšší účinek se obvykle projeví hlavně ve zhruba prvních dvou třetinách trvání porodu,“ uvádí Aboši.

Nemocnice Sokolov s metodou začínala v roce 2012. Tehdy ji prováděla pouze FN Brno Bohunice. „Zatím nemám signály o jejím dalším rozšíření. I z tohoto důvodu nyní pracujeme ve spolupráci s FN Brno na studii, kterou plánujeme publikovat v kvalitních mezinárodních anesteziologických časopisech,“ uvádí Aboši.

Zkušenosti a výsledky prezentoval tým sokolovských a brněnských lékařů i na mezinárodním anesteziologickém kongresu, kde vzbudil značný zájem. „Dokonce nás s ohledem na naše know-how kontaktovala i jedna z vídeňských porodnických klinik,“ dodal Aboši.

Ilustrační foto.
Se zákazem řízení si muž v BMW hlavu nelámal, hrozí mu dva roky