Máte zájem o dotace z Regionálního operačního programu Severozápad?

S touto otázkou se v nejbližších dnech obrátí zástupci operačního programu ROP Severozápad na kraje, města, obce, neziskové organizace i podnikatele v Karlovarském a Ústeckém kraji.

„Mimo jiné i proto, že Evropská komise i ministerstva nás ujistily, že prostředky z případné korekce by v Regionálním operačním programu Severozápad zůstaly a rozdělovaly by se v rámci regionu. Pokud neprokážeme schopnost vyčerpat všechny zbývající i budoucí finance, budou finanční prostředky převedeny do jiných operačních programů," řekl předseda Regionální rady a zároveň náměstek hejtmana Karlovarského kraje Petr Navrátil (ČSSD).

Pokud prostředky z korekce v operačním programu zůstanou, byly by pro podporu projektů k dispozici přibližně čtyři miliardy korun navýšené o případnou korekci.

V rámci šetření se bude odborná firma, která pro operační program průzkum zajišťuje, potenciálních žadatelů ptát především na to, jaké je zaměření jejich projektů, kdy by mohly být realizovány a jaký je jejich finanční objem.

„Pevně věřím, že se nám chod ROP Severozápad podaří znovu obnovit. Prioritní podmínkou pro jeho opětovné spuštění je právě i hlubší a aktuální znalost možností vyčerpání jak současné zbývající alokace, tak i prostředků z případné korekce," uvedl Petr Navrátil. Šetření, které zjistí zájem o dotace, je jedním z řady kroků, které Regionální rada Severozápad a její úřad podnikají pro obnovení činnosti Regionálního operačního programu Severozápad.

Na základě připomínek a doporučení Evropské komise a ministerstev byly již například provedeny změny v systému hodnocení projektů.

Navíc došlo k úpravě postupu při výběru externích hodnotitelů a změnila se i některá kritéria, na základě kterých jsou projekty posuzovány. Dotace z ROP Severozápad stopli komisaři EU po zjištěných nedostatcích.