K volebním urnám půjdou obyvatelé Josefova na Sokolovsku. Zastupitelstvo se tam kvůli neshodám rozpadlo už v dubnu. Zatímco část obce stojí za současným starostou Janem Onakem, ta druhá by chtěla vidět jeho odchod a možná návrat tehdejšího dlouholetého starosty Ladislava Čížka.

Na dva tábory se obec rozdělila kvůli údajné neschopnosti vzájemné komunikace. Čížek obviňuje starostu, se kterým společně v posledních volbách kandidoval, že nechce slyšet jiné názory než ty své. Onak oponuje, že obec jen chce dostat z roky zajetých kolejí a nastartovat její rozmach.

Obyvatelé Josefova budou moci vybírat z pěti kandidátek. Na každé z nich je 45 lidí. V obci tak kandiduje zhruba každý sedmý.

Lidé na třech kandidátních listinách se přitom netají tím, že půjdou do případné koalice s Čížkem. Ten zatím nechce spekulovat o tom, zda se v případě úspěchu bude ucházet o post starosty. „Mám obavy, že po volbách bude situace dál špatná, i kdybychom vyhráli, i kdybychom prohráli. V takové atmosféře se bude těžko pracovat," uvedl Čížek. Myslí si dokonce, že volby by se mohly i opakovat.

Současný starosta Onak sice před časem v rozhovoru řekl, že už nebude kandidovat. Názor ale nakonec změnil. Na kandidátce se objevuje jako pětka.
„Chtěl bych dokončit rozdělanou práci. Po odstoupení dvou zastupitelek jsme se sice dostali do patové situace a řadu věcí nemohli odsouhlasit, ale tři členové zastupitelstva pokračovali v práci a před dokončením je řada zajímavých a pro obec důležitých projektů," řekl starosta.


Na Karlovarsku si budou vybírat nové zastupitelstvo, včetně starosty, také občané Čichalova. V červnu tu na tento post rezignovala Veronika Spoustová, která jako důvod ke svému odchodu uvedla vztahy v zastupitelstvu, kdy spolu s ostatními nenašla společnou řeč. V obci tak momentálně tuto funkci nikdo nezastává a vše je zatím v rukou neuvolněného místostarosty Františka Kaňky. Nám se s ním spojit do jeho zaměstnání nepodařilo, ale přímo na úřadě nám odpověděla účetní obce Markéta Hliňáková.
„Občané budou volit pět zastupitelů včetně starosty. Celkem mohou vybírat ze šestnácti kandidátů od Komunistické strany Čech a Moravy, Nezávislých a strany Čichalov, Kovářov, Mokrá a Štoutov za lepší rozvoj," uvedla.

Voličům bude otevřena místnost v místním pohostinství od sedmi do dvaadvaceti hodin.