Práci nemá v Karlovarském kraji přibližně každý jedenáctý člověk. Chebské statistiky vylepšuje průmyslový park, kde našla zaměstnání téměř tisícovka lidí. O pozemky mají přitom zájem další investoři, kteří by mohli nabídnout až 600 pracovních příležitostí. A to díky investici společností Accolade a Panattoni.

„V Chebu by měly vyrůst dvě špičkově vybavené průmyslové haly. Jejich obsazení bude záležet na poptávce investorů," sdělil Milan Kratina, řídící partner skupiny Accolade. Případní zájemci tak nebudou muset investovat do stavby své haly a jen si ji pronajmou.

„Cheb je atraktivní pro dodavatele německým koncovým výrobcům," uvedl Pavel Sovička, generální ředitel společnosti Panattoni Europe ČR. „Čekáme, že zájem budou mít hlavně firmy z automobilového průmyslu a z přesného strojírenství," podotkl Sovička.

A kdy by mohla nová pracovní místa vzniknout? „V připravovaných parcích mohou investoři začít vyrábět do osmi měsíců od chvíle, kdy podepíší kontrakt. Obvykle to přitom v Čechách trvá rok a půl," dodal Kratina.

Radost z rozvíjejícího se parku má i vedení města. „Na jedno pracovní místo na Chebsku máme 11 uchazečů. I když je to nejlepší výsledek v kraji, není to potěšující," uvedl místostarosta Tomáš Linda. Dodal, že tak vítá plány, díky nimž vzniknou nová pracovní místa.

Na Sokolovsku jsou připraveny dvě průmyslové zóny. „Je to plocha v prostoru Přátelství Silvestr a druhá umožňuje rozšíření zóny v Novém Sedle. Tyto pozemky jsou dostatečně velké," oznámil předseda dozorčí rady Sokolovské uhelné František Štěpánek. Za jedinou nevýhodu považuje absenci dálničního napojení. „Chceme i se Sokolovskou uhelnou nabídnout něco konkrétního, a ne abychom měli jen prázdnou zónu, kde nikdo nebude. Myslím, že je to teď i na našich odbornících, aby tomu pomohli," konstatoval náměstek hejtmana Miloslav Čermák.