Řádně tak provětral peněženku ředitele školy Pavla Januse, který slíbil vítězi za každé takové číslo vyplatit ze svého deset korun. „Matematika mě baví, protože mi vždycky šla. Studuji obor strojírenství a baví mě technické kreslení v počítači,“ říká Samuel. Při soutěži si pamatoval čísla po pětatřiceti. Když popisuje například řadu čísel, která si přečetl a utkvěla mu v paměti, normální smrtelník jen kroutí hlavou. A čísel mohlo být mnohem víc. „Ještě stovku, možná víc jsem jich mohl dát. Ale udělal jsem chybu a skončil na 637,“ uvádí student.

Ilustrační snímek.
Stipendia platí škola i kraj. Nárok mají řemeslníci i maturanti

Rodiče, spolužáci, ale i ředitel a učitelé Samuelův úspěch kvitovali s obdivem. „Rodiče byli pyšní, spolužáci to nečekali a gratulovali mi,“ směje se student. Prozradil i to, jak s výhrou 6 370 korun naložil. „Koupil jsem si chytrý náramek na ruku a zbytek mám schovaný,“ říká Samuel.

„Pan ředitel musel běžet do bankomatu,“ směje se výchovná poradkyně Zuzana Onderová, která se s počtem 181 čísel za desetinnou čárkou soutěže zúčastnila také.

„Blahopřejeme. Je vidět, že jí matematické patro svědčí,“ říká Janus. Poblahopřál všem, kteří na soutěži byli. „Takové číslo mělo ohlas i na jiných školách. Před soutěží jsem u vítěze tipoval zhruba 150 pozic za desetinnou čárkou. Co dokázal Samuel je úžasné,“ uzavírá s úsměvem Janus.

Březovská kaple
Březová řeší interiér nové hřbitovní kaple
Novomanželé Eliška a Miroslav Luskovi z Rotavy se brali v obřadní síni sokolovského zámku
Magické datum lákalo páry ke svatbě