V současnosti prochází objekt v Husově ulici kolaudací a od května bude možné se do něj nastěhovat. Dům ale není pro všechny seniory, nastěhování má svá pravidla. Podmínky pro přidělení bytu jsou pevně stanovené.

Klient musí být starší 60 let. Také prokáže, že jeho průměrný čistý měsíční příjem nepřesáhl jeden násobek průměrné měsíční mzdy v případě jednočlenné domácnosti či 1,2násobek v případě dvoučlenné domácnosti.

Další podmínkou je to, že senior nesmí být vlastníkem jakékoliv nemovitosti určené k bydlení.

Pokud tyto podmínky splňujete, můžete vyplnit formulář žádosti o přidělení komunitního bytu. Vyzvednout si ho můžete na Městském úřadě v Nejdku u Jitky Radimerské nebo Šárky Bystřické z odboru sociálních věcí a školství v bývalé budově polikliniky.

A co vás čeká, pokud se do domu nastěhujete? Jedenáct bezbariérových bytů o velikosti 31 až 43 m².

Ilustrační fotografie.
Je to skoro k nevíře. Bez práce je v regionu už jen mizivé procento lidí



Společenská místnost v přízemí, včetně bezbariérového sociálního zařízení, je určena pro libovolné využití všemi obyvateli domu. Ta slouží každému z ubytovaných k pořádání oslav, kroužků či volnočasových aktivit. Aktivnější obyvatelé komunitního domu pro seniory (KoDuS) mohou tvořit a realizovat individuální i společenské programy,

jako jsou výlety po okolí, společenské hry, taneční večery, vzdělávací programy nebo přednášky.

Pro majitele aut bude k dispozici soukromé parkovací stání hned u budovy KoDuSu. Auto tak budete mít vždy hned připraveno k odjezdu.

„Cílem výstavby komunitního domu seniorů je zajištění sociálního nájemního bydlení pro osoby z cílové skupiny tak, aby došlo k uchování a prodloužení jejich soběstačnosti a nezávislosti. Současně aby byl umožněn komunitní způsob života na principu sousedské výpomoci.

Důraz je zde kladen na mezilidské vztahy a zachování osobní nezávislosti každého jedince. Tento typ bydlení je podporován Ministerstvem pro místní rozvoj, které svou podporou pro investory zaručuje regulovaný nájem s udržitelností 20 let,“ řekl jednatel firmy Jiří Toms.

Stavba domu byla zahájena před dvěma lety.

„Komunitní dům byla samostatná investice vlastníka, sokolovské firmy. Naše podpora byla pouze ve vstřícném přístupu ve fázi přípravy žádosti firmy o dotaci,“ sdělil starosta města Lubomír Vítek.

Ilustrační foto.
Pronájem? V centru zaplatíte desetitisíce a městské byty jsou zabrané