Je to bezbariérové zařízení s domácím prostředím, kde jsou i lidé se sníženou soběstačností. A někteří z nich se tak bez asistence neobejdou. A v tom byl problém. Zaměstnanci totiž museli nastoupit do karantény. Pomohl rychlý zásah kraje a nyní je situace pod kontrolou.

„Chtěla bych moc poděkovat všem zúčastněným, kteří nám v této nelehké situaci pomohli,“ říká majitelka ubytovacího zařízení Miloslava Podhrabská.

Spolu s ostatními zaměstnanci čeká, až jim skončí karanténa a budou se moci vrátit. „Budeme mít teď trošku víc starostí. V pátek už by se měla vrátit kuchařka, v sobotu pak i já a další. Celý chod budeme muset prozatím zvládnout zhruba ve čtyřech lidech. Jde především o profese jako je kuchařka, uklízečka, pokojská,“ uvádí majitelka. Klientům totiž musí zajistit hygienické potřeby, úklid prostor a nabídku stravy. Někteří klienti mají nasmlouvané své asistenty.

V ubytovně jsou i vozíčkáři, protože je bezbariérová.

„Klienty máme takřka z celé České republiky. Někteří z nich by skončili na ulici nebo izolováni doma. Jeden náš klient například přišel o nohu a v sedmapadesáti letech bydlel ve čtvrtém patře bez výtahu,“ říká Podhrabská.

PRIMÁŘ ARO sokolovské nemocnice Martin Stankovič se s tak infekční chorobou, jako je covid-19, za svou praxi nesetkal.
S tak infekční chorobou jsem se ještě nesetkal, říká primář

Další klienti jsou zase takzvaně na plenách. Nejstaršímu obyvateli zařízení je šestaosmdesát let. „Z 52 klientů jich bylo 26 pozitivně testovaných,“ potvrdila 10. prosince ráno Podhrabská.

O bezbariérovou a nově zrekonstruovanou ubytovnu, která se nachází mezi Horním Slavkovem a Krásnem, je zájem. Po rekonstrukci dalšího z pater se její kapacita zvýší na 90 lidí.

Zmíněná města situaci sledují. „Nějaké náznaky už jsme měli a po testech v ubytovacím zařízení se potvrdily. Ukázalo se, že je tam velké ohnisko nakažení koronavirem. Zajištěny byl nákupy i personál,“ řekl starosta Horního Slavkova Alexandr Terek.

K 9.prosinci bylo podle hygieniků v Karlovarském kraji celkem 1200 osob pozitivně testovaných na koronavirus. Nejvíce v okrese Karlovy Vary 471, následuje okres Sokolov 470 a poslední okres 259 Cheb .V přepočtu na sto tisíc obyvatel je na tom nejhůře Sokolov, je jich 532. „Denně šetříme kolem 100 až 150 nových případů, takže počet nakažených ze zmíněné ubytovny na celkové statistiky zásadní vliv nemá,“ řekla Martina Prokopová z krajské hygieny.