Výroční soubor představila sklárna nejprve domácímu publiku výstavou v pražském Obecním domě. Poté ji mohli spatřit návštěvníci z celého světa ve věhlasném londýnském obchodě Thomas Goode. Ten vystavuje ve svém prostoru pouze nejprestižnější světové řemeslné značky a dodává sklo a porcelán mimo jiné i britskému královskému dvoru.

Výroční kolekce Moser 2017 je prvním českým souborem, který získal v interiéru Thomase Goodea prostor pro výstavu. Tento londýnský dům je synonymem nejluxusnějšího porcelánu, stříbra a skla z celého světa. Do svého sortimentu řadí pouze ta nejlepší a nejpreciznější umělecká a řemeslná díla.

„Náš obchod je hlavním dodavatelem toho nejlepšího skla, stříbra a porcelánu mnoha slavných světových osobností, hlavně několika královských rodin. Držíme si tradici od roku 1827, tedy už 190 let, a zakládáme si stále na luxusu, ruční výrobě a exkluzivitě, které jsou v podstatě hlavními kritérii spojení s prestižními prostory Thomase Goodea,“ uvedl majitel obchodu baron Rumi Verjee.

„Moser představuje i v moderní době stále velmi tradiční, originální ruční výrobu a řemeslný um, což se stává čím dál větším unikem. Zároveň však dokáže následovat i současné trendy, a proto jsme chtěli ukázat návštěvníkům z celého světa jeho výroční kolekci,“ dodal Verjee.

Jana Vildumetzová
Co hejtmanku rozčílilo doběla?

Sklárna Moser je s Velkou Británií spojena dlouhodobě. Rodina Moserů dodávala v historii své výrobky na britský královský dvůr. V roce 1907 sklárna vytvořila na objednávku britského krále Eduarda VII. luxusní nápojový soubor Royal, který se vyrábí dodnes. V roce 1947 pak například poskytla nápojový soubor s monogramem k příležitosti královské svatby Alžběty II. Export do království má dlouhodobě rostoucí tendenci. Posledním dílem, které získalo v Británii popularitu, byla umělecká rytina Zrození Venuše, která byla na ostrově prodána v přepočtu za bezmála 600 000 korun.

Pro výroční kolekci Moser 2017 v londýnských prostorách Thomase Goodea byly z historických vzorů sklárny vybrány a současnými mistry oživeny nejkrásnější stylové i nadčasové ukázky sklářského umění napříč stošedesátiletou historií. Díky tomu, že sklářské řemeslo je v Moseru předáváno z generace na generaci, vznikla některá díla stejnými originálními postupy jako před více než sto lety.

Do souboru však byla zařazena i díla nejmladší designerské generace a hlavně jedinečný křišťálový lustr LUDWIG.