Karlovarský kraj byl v odběru slepic vždy na horních příčkách, ale tento rok ještě posílil. „Rozvážíme kuřice lidem přímo do kurníku. Obyvatelé Karlovarského kraje vždy odebírali téměř nejvíce a nyní máme zakázky ještě téměř zdvojnásobené,“ řekl Josef Janoš z firmy prodávající a rozvážející kuřice. Službu využívá čím dál tím víc malých chovatelů a nejvíce nápomocná je starším chovatelům, kterým převoz slepic už dělá potíže. Není to totiž jednoduchá záležitost.

Pokud totiž nevlastníte dodávku, převoz slepic je náročný. To je podle firem, které nosnice rozvážejí, hlavní důvod rozkvětu tohoto typu podnikání. „Za posledních pár let neznám obec nebo město v Karlovarském kraji, kam bychom slepice nevezli. Navíc k nim přivezeme i vše potřebné, jako jsou třeba pytle s krmením,“ sdělil Janoš.

Ilustrační snímek.
Cyklistická sezona začala v regionu také na železnici

A jak to celé funguje? Z pohodlí domova si vyberete společnost, od které chcete slepice kupovat. Firmy zpravidla vyhlašují turnusy rozvozů, u kterých uvádějí přesně informace o kuřicích, jaké se budou rozvážet. Telefonicky nebo pomocí dotazníku se zařadíte do rozvozu v daném turnusu a nahlásíte svou objednávku. Většinou týden před dovozem vás firma kontaktuje a sdělí přesný čas, kdy vám slepičky doručí.

Společnosti jsou schopné nabídnout široký sortiment nosnic, není výjimkou, že v jednom turnusu je na výběr až z jedenácti typů nosnic. „Těší nás, že s chovem začínají čím dál tím mladší lidé. Je příjemné vidět, že mladé rodiny přistupují radši k domácímu chovu než ke kupovaným vajíčkům,“ dodal Janoš.

Požár továrny na lepenku napáchal škodu za 10 milionů. S rozsáhlým požárem jedné z výrobních hal bojovalo několik jednotek hasičů.
FOTO: Požár továrny na lepenku napáchal škodu za 10 milionů korun