Od dání slibu neuteklo mnoho času a včera byl hospic otevřen v Nejdku. Stalo se tak zhruba po půldruhém roce od zahájení stavby, která přišla na přibližně 78,5 milionu korun. První pacienti budou přijímáni do objektu s 23 lůžky, který je součástí Zařízení následné rehabilitační a hospicové péče (REHOZ), v letních měsících.

„Byli jsme jedním ze dvou krajů v republice, kde dosud kamenný hospic chyběl. Chtěli jsme lidem, kteří jsou nevyléčitelně nemocní a na sklonku života, nabídnout důstojné prostředí, kde pro ně budeme mít připravenou odpovídající zdravotní péči,“ uvedla při otevření hospice hejtmanka Jana Vildumetzová.

Hejtmanka podotkla, že za stejně důležitou ale považuje i duchovní podporu v těžkých okamžicích. „Kraj samozřejmě podporuje mobilní hospicové služby, ale pak přijde chvíle, kdy je nepřetržitá péče v pobytovém zařízení hospicového typu nezastupitelná. Proto jsem velice ráda, že jsme myšlenku vystavět hospicový pavilon dovedli do úspěšného konce. Jsem přesvědčena o tom, že hospic svým obyvatelům a jejich rodinám bude poskytovat kvalitní služby,“ poznamenala hejtmanka.

Karlovarská multifunkční KV Arena.
Dodržte smlouvu, chce od města partner KV Areny

Ředitelka REHOS Nejdek Olga Pištějová uvedla, že už dlouho snila o tom, že v areálu bude jednou „kamenný“ hospic a dojde na propojení služeb v obou budovách.

„V roce 2010 jsme zahájili na samostatném oddělení péči o paliativně nemocné na dvanácti lůžkách. Dalším milníkem v uskutečnění stavby se stalo schválení financování akce krajským zastupitelstvem. A dnes se těšíme z dokončené nové budovy hospicové péče a jsme připraveni se co nejlépe postarat o naše pacienty,“ uvedla Pištějová.

Dodala, že budovu hospice přihlásila do letošního ročníku soutěže Stavby Karlovarského kraje.

Práce stavebníci dokončili v březnu 2018. Stavba s členitou, výrazně barevnou fasádou začala počátkem zimy v roce 2016.

Takto vypadá záznam nového zemětřesení z dnešního dne ze seismografu v Novém Kostele.
Region zasáhlo další zemětřesení. Ohlásilo se duněním

„Drsné krušnohorské podmínky prověřily naše pracovníky i subdodavatele. Těší nás, že předáváme do užívání tolik potřebné zařízení,“ řekl Petr Čermoch, ředitel Metrostavu pro Karlovarský kraj.

Nový pavilon je propojen se stávající hlavní budovou REHOS Nejdek nadzemní lávkou. V prostorách posledního patra je ředitelství organizace. Oddělení paliativní péče se nachází ve druhém podlaží třípatrové budovy. Má celkem 23 nových lůžek ve dvou- i jednolůžkových pokojích s možností přítomnosti rodinných příslušníků.

Součástí budovy je návštěvní místnost a kaple. V přízemí je prostor pro občerstvení i s venkovním posezením. Vstup do areálu zařízení zabezpečí recepce, která bude zároveň zajišťovat ostrahu objektu.

Nový hospic ještě čeká slavnostní vysvěcení plánované na konec května a bude pojmenován po archanděli Rafaelovi.

Michal Pavlíček.
Best rock tour Karlovy Vary otevřou skvělí Supergroup