„Hlava sochy v Lokti je prasklá a bude nutné ji vyměnit,“ vysvětlila Simona Marková z odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Lokti, které vykonává nad restaurováním sochy J. W. Goetha odborný dohled. Obnovu sochy zadalo město Loket a provádí ji pražští restaurátoři Zuzana Kačerová a akademický sochař Jiří Kačer.

Socha, která je zapsána v Ústředním seznamu kulturních památek, je dílem významného regionálního sochaře Willyho Russe, který ji vytvořil pro město Loket ke stému výročí Goethova úmrtí v roce 1932. Nyní však při prohlídce sochy restaurátoři zjistili, že její hlava není původní. Na rozdíl od zbytku skulptury, vytesané z pískovce, byla hlava vytvořena formou výdusku, tedy technikou odlitku z umělého kamene, napodobujícího přírodní kámen.

„Výdusek je horizontálně prasklý. S restaurátory byl dohodnut další postup prací na místě vytvoří formu hlavy a z ní pak sádrový odlitek. Podle něj vysekají kopii hlavy z přírodního kamene,“ upřesnila Simona Marková. Restaurátoři dále zbaví sochu nejrůznějších nečistot, zejména prachu, mechů a lišejníků, které spolu s povětrnostními vlivy poškozují povrch uměleckého díla, a opraví poškozená místa.

Kříž s barokní sochou Krista na chebském kostele Zvěstování Panny Marie nepoškozují ani tolik holubi, ale žhář. Sochu se již podařilo opravit a hlídá ji od té doby bezpečnostní kamera. „Při prvním žhářském útoku vloni v dubnu poškodil vandal kamenný podstavec, na kterém kříž stojí, a spodní část kříže. Při následném červnovém útoku došlo k poškození samotné barokní sochy Krista,“ sdělila mluvčí chebského městského úřadu Simona Liptáková. „Dřevěný kříž s Kristem nechalo město před čtyřmi lety za více než čtvrt milionu korun kompletně zrestaurovat,“ doplnila s tím, že i letošní opravy zajišťovala restaurátorská firma a cena za dílo se vyšplhala na částku 243 tisíc korun.

V Karlových Varech se mohou lidé těšit pohledem na právě restaurovanou sochu zakladatele města Karla IV., která je umístěna na budově městské knihovny v ulici I. P. Pavlova. Socha pochází z první poloviny 18. století a její autor je neznámý. Původně zdobila budovu gotické radnice. „Socha nebyla v dobré kondici hlavně proto, že kdysi její přemístění patrně nebylo provedeno odborně. Což platilo i pro její ukotvení na budově současné knihovny,“ uvedl náměstek primátora Jiří Klsák. Karel IV. měl k opravě putovat do ateliéru, ale poté se restaurátoři Michal Durdis a Jiří Kudrna rozhodli pracovat na místě. Postavilo se mobilní lešení a za dva měsíce bylo hotovo. „Restaurování sochy přišlo na zhruba 300 000 korun. Z toho třetinou přispěl Karlovarský kraj, 50 000 jsme dostali od státu,“ poznamenal Klsák.

Vichřice, která se prohnala v neděli Karlovarským kraje, vyvracela stromy, trhala střechy a odnesla to i řada automobilů.
Vichřice odřízla od elektřiny tisíce domácností