V minulých letech měly krajské sportovní svazy v tuto dobu od ministerstva školství na účtech kolem dvou milionů korun. Letos ale nemají z programu MŠMT ani korunu. „Tato situace se týká konkrétně i programu, ze kterého jdou peníze na provoz a údržbu tělovýchovných zařízení. Zcela bez prostředků jsou také krajské organizace České unie sportu (ČUS), které fungují jako servisní centra a odborně pomáhají spolkům v jejich činnosti, například s administrací dotací nebo v účetnictví. Jednoty a kluby se pak místo byrokracie mohou více věnovat sportu. V našem kraji se problém s pozastavením peněz dotkl více než 31 000 organizovaných sportovců, z toho je téměř 11 000 dětí a mladých lidí,“ uvedl Jaroslav Lebeda, předseda krajské organizace ČUS.

Lebeda poznamenal, že proto v polovině května prostřednictvím valné hromady ČUS vyzvali vládu, aby neprodleně zajistila financování sportu po celé zemi. „Může dojít ke kolapsu celé sportovní struktury. Ministerstvo zásadním způsobem porušuje zásady vlády pro financování neziskového sektoru, kam sport patří. Vláda na to ale zatím nereagovala,“ podotkl Lebeda.

Krajská organizace ČUS v regionu sdružuje 17 sportovních svazů z celkových dvaceti, dále 229 tělovýchovných jednot a sportovních klubů. Problém se ale týká i těch svazů, které pod krajskou organizaci ČUS nespadají.

„V Karlovarském kraji v minulosti takto nepříznivý stav ještě nebyl. Vzhledem k postoji ministerstva to bez účinné pomoci kraje, měst a obcí nezvládneme,“ upozornila Jitka Peřina, místopředsedkyně krajské organizace ČUS.

MŠMT zrušilo navíc už schválené dotační programy a nově vyhlásilo projekty, které ale mají takové podmínky čerpání dotací, že jsou pro svazy nepřijatelné.

Do problémů se podle Peřiny dostali i pořadatelé velkých sportovních akcí. Například v zimě se na Božím Daru a Klínovci konalo mistrovství světa ve snowboardingu juniorů. Na uskutečnění akce organizátoři získali od ministerstva příslib 15 milionů korun, dostanou ale jen 8 milionů. „Vzhledem k tomu, že si museli vzít úvěr, je to naprosto likvidační. Krajský fotbalový svaz z programu MŠMT dostával 1 milion korun na přerozdělení, Karlovarský krajský atletický svaz měl k dispozici 220 tisíc, dnes nemají nic,“ podotkla Peřina.

V září se měla v Sokolově uskutečnit Velká cena ve vzpírání s mezinárodní účastí, ale její organizace je z důvodu nedostatku financí ohrožena. „Krajské svazy zatím přežívají díky malým úsporám, které si vytvořily. Horší je to se servisními centry ČUS, kde už dochází k patové situaci, a v některých okresech není z čeho platit kanceláře a další základní potřeby. Tělovýchovné jednoty a svazy by pak neměly zajištěnou odbornou pomoc, nebo by za ni musely platit,“ zdůraznila Peřina.

Hejtmanka Jana Vildumetzová uvedla, že je neuvěřitelné, že kvůli pozastavení některých dotačních titulů není ministerstvo školství schopno zajistit financování sportu v celé zemi. „Budu muset jako předsedkyně Asociace krajů vyzvat ostatní kolegy hejtmany, aby našli způsob, jak pomoci. Sportovní oddíly, jednoty a svazy jsou nyní závislé především na postoji krajů, měst a obcí. A pak musíme peníze požadovat po vládě. Pro kraje by to byl další nečekaný zásah do rozpočtů,“ dodala Vildumetzová. Obrátí se na premiéra Bohuslava Sobotku s apelem, aby co nejrychleji zareagoval na současný stav a vzniklou situaci neprodleně řešil.