Pokud se ho ovšem podaří odhalit včas, má nemocný mnohem větší šanci na vyléčení.

Podle statistik Všeobecné zdravotní pojišťovny projevilo v Karlovarském kraji v roce 2015 zájem o příspěvek na vyšetření mateřských znamének 176 lidí. O rok později to bylo už 429 lidí a v loňském roce 631 lidí. Nejvíce klientů VZP, kteří chtěli vloni znaménka vyšetřit, bylo naprosto jednoznačně z Karlovarska. A to 603 lidí. Na Sokolovsku jich bylo 19 a na Chebsku pouze devět. „Z jednotlivých regionů byl největší zájem o příspěvky na vyšetření v Pardubickém kraji, na jižní Moravě a v Moravskoslezském kraji. Naopak nejméně lidí projevilo zájem v Libereckém kraji,“ uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Důvodem, proč by lidé právě teď měli zajít s podezřelými kožními znaménky k lékaři, je nadcházející letní období. V tom tráví více času v přírodě a na slunci. A právě nadměrné slunění může nemoc odstartovat.

V Karlovarském kraji evidovala VZP v roce 2015 na 409 lidí postižených melanomem. V roce 2017 jich bylo 427 a v loňském roce 429. Jen vloni dosáhly v Karlovarském kraji náklady na péči o melanomem postižené lidi více než 7,1 milionu korun.

Bez ohledu na to, že neustále přicházejí do praxe nové, účinnější léky, denně v Česku zemře na melanom v průměru jeden člověk.

Koncerty, dobové oblečení i ukázky dravců oficiálně zahájily již 112. lázeňskou sezonu
Koncerty, dobové oblečení i ukázky dravců zahájily již 112. lázeňskou sezonu