Skoromanželé Hernadyovi žijí ve staré hájence ve Studenci. Její historie i příběh kdysi tu vedoucí pašerácké stezky se staly impulzem pro první hru, která spatřila světlo světa před dvěma roky pod názvem Král pašeráků. „Venkovní hry nejsou jako ty v uzavřené místnosti. Tady je člověk v lese a musí bojovat, je odkázaný sám na sebe, přemýšlí, adrenalin se vyplavuje,“ popisuje Petr Hernady.

Účastníci této i ostatních her dostanou většinou mailem souřadnice, potvrzené místo, čas, základní údaje o vhodném oblečení. Konkrétně pašeráci pak nakoupí zboží za šest tisíc dětských peněz. To musí nést lesem, propašovat přes hranici a pak se vrátí zpět, kde se ho snaží co nejvýhodněji prodat. „Hra obsahuje luštění, geocaching, svým způsobem si ji účastníci tvoří sami. Začíná v poklidu a postupně graduje,“ přiblížila paní Ladislava. O bezpečnost se ale lidé určitě bát nemusí. Mají doprovod, popřípadě je vždy nablízku někdo, kdo pomůže v případě potřeby. Venkovní zážitkové hry nepostrádají ani zábavu a překvapení.

Ilustrační foto
Na zemřelé vzpomenou dušičkovým koncertem

Ani během cesty prý lidi neopouští humor, i když je to leckdy pořádný záhul a zátěž v batohu se pořádně pronese. Hodně srandy je pak třeba při samotném obchodování.

Venkovní zážitkové hry vymýšlejí a provozují Hernadyovi ještě společně s dcerou Vendy. Ke Králi pašeráků přibyly hry Na útěku, Sniper, Emigrace z Československa a Tajná mise. Ta vznikla jako zatím poslední a byla ušita takzvaně na míru. „Oslovila nás paní z Varů, jestli bychom byli schopní vytvořit hru pro jejího manžela podle jejích požadavků,“ vysvětlila Ladislava. Vytvořili a nabízejí tuto možnost i dalším zájemcům.
Za zážitky k nim míří lidé z celé republiky. Mnozí i opakovaně. Často někteří potřebovali i přespat do druhého dne, což není problém. Naopak to Hernadyovým vnuklo myšlenku pořádat i zážitkové několikadenní pobyty, při nichž si kromě Krále pašeráků užijete i další hry.

Věk ani počet účastníků nejsou omezeny. Nejmladšímu byly 4 roky, nejstaršímu 70. Escape zvládla i budoucí maminka. „Tuto parádní akcičku jsem dostala od své úžasné sestry k narozeninám a musím říct, že absolvování této venkovní únikovky u mě posunulo laťku únikovek zase o něco výš. Celá parta jsme se po skončení shodli, že se jednalo o nezapomenutelný zážitek, užili jsme si spoustu legrace a jet přes celou republiku stálo za to,“ vyjádřila se pochvalně Jana Tomášková Šárová.

Bližší informace na https://solar-ph.webnode.cz, telefonu 792 346 908 či na facebooku Král pašeráků.

Maminka Tereza Jansová porodila v sokolovské nemocnici malého Dominika, který byl letošním pětistým miminkem.
Sokolovská porodnice láká. Od ledna se zde narodilo už přes 500 dětí