Igor Jirsík se rozhodl již na post starosty nekandidovat. Věnovat se chce rodině, sportu a včelařství, které miluje.

„Na úřad jsem nastoupil v roce 2002. Tehdy za mnou přišli místní lidé, kterým se nezdály okolnosti kolem akvaparku, což se pak potvrdilo,“ vzpomíná na své starostovské začátky. Igor Jirsík je jedním z nejdéle sloužících starostů na Sokolovsku. Ještě déle byl ve funkci jeho bratr Boris ze sousední Stříbrné. Ten však bohužel nedávno po těžké nemoci zemřel. „I to je jeden z důvodů, proč končím. Jeho smrt nás hodně zasáhla. Mám ještě dva roky do důchodu, na tu dobu si najdu jinou práci. Pak se ale už budu věnovat vnoučatům, lyžování, sportu a včelařství,“ poukázal. Těší ho, že i přes problémy, které zadlužená obec má, je vyhledávaným místem v Krušných horách.

Lidé sem jezdí za letní turistikou i zimními sporty.

Roste i zájem o parcely a stavbu rodinných domů. „Je strašně kruté, že obec kvůli splácení dluhů stále nemá peníze. Nejsme tak schopni investovat, čerpat dotace na opravy cest, veřejného osvětlení, dostavět vodovod a kanalizaci. Prostě nejsou peníze na základní věci. Když chceme opravit starou lampu, starý díl nahradíme méně starým, ještě funkčním. Díry v obecních komunikacích dokola jen záplatujeme, protože na plošné opravy také peníze nejsou. Bublava a místní lidé by si to už zasloužili. Za ta dlouhá léta nebyla šance na oddlužení, i když jsem o to každého ministra financí žádal, navíc ten nárůst byrokracie.“ I tak Igor Jirsík doufá, že obci se začne dařit. Do voleb jde jediné uskupení, ve kterém jsou iniciativní lidé, a tak věří, že se o Bublavu budou starat.

Bublava se s dodavatelskou firmou Skanska soudila dlouhých 14 let. Celkem padlo sedm rozsudků. Skanska zažalovala obec o 57 milionů korun, které tam měla firma prostavět. Bublava zase podala žalobu kvůli neplatnosti smluv, kterou obec vyhrála. Splácí tak dluhy za špatně použité dotace. Z celkových 33 milionů zbývá doplatit 15 milionů. Vypadá to ale, že zadluženou obec čeká další soud, a to o vlastnictví torza akvaparku. Soud v písemném rozsudku o akvapark uvedl, že jeho vlastníkem je Skanska. Ta ale trvá na tom, že nedostavěný objekt patří Bublavě. Firma se k problematice Deníku opět nevyjádřila.

Vstup do štoly Bílá paní. Zavede vás tam i virtuální prohlídka.
Do štoly zavede zájemce virtuální prohlídka