Štědrovečerní večeře v restauraci, nebo doma v kruhu rodinném… Co převládá a co preferujete?

Řada restaurací na Štědrý den nezavírá a počítá s tím, že hosté přijdou. Určitě to platí v Karlových Varech pro restaurace ve velkých hotelech. Ty menší standardní podniky ale mají spíše zavřeno. Ve velkých městech a metropolích je situace samozřejmě odlišná. Já osobně o Vánocích na dva dny zavírám a tyto dny chci věnovat rodině. Posezení u štědrovečerní tabule v kruhu rodinném většina lidí přece jenom stále preferuje.

Vše se mění, vyvíjí. Platí to rovněž pro gastronomii. Jakým způsobem různé trendy ovlivňují a mění vánoční stravovací zvyklosti? Je klasický smažený kapr s bramborovým salátem, alespoň u nás, na ústupu?

Určitě není, toto tradiční štědrovečerní menu má stále velké množství příznivců a asi tomu tak bude i nadále. Ale určitě přibývá i lidí, kteří chtějí štědrovečerní hostinu pojmout poněkud jinak a udělat si z ní zážitek. A tak si koupí a připraví to, co si běžně v průběhu roku nedopřejí. Třeba i proto, že se jedná o poměrně drahé potraviny. Například si dopřejí opravdu kvalitní steaky, kapouna, tuňáka nebo jinou mořskou rybu. To samé pak platí o nápojích. Obdobně to už dávno praktikují například v Holandsku.

Hodně často se i v souvislosti s gastronomií mluví o zdravém životním stylu. Lze v tomto duchu připravit i štědrovečerní pokrm?

Samozřejmě že to je možné. A čím dál více lidí to dělá. Bramborové saláty připravují bez majonézy a nahrazují ji například bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Kapra nesmaží obaleného ve strouhance a ponořeného do oleje, ale připravují přírodně. Těch různých možností je nepřeberně mnoho.

A co zajímavého připravuje ke štědrovečerní večery Jan Krajč?

Musím se přiznat, že kapra zrovna dvakrát nemusím. Prostě si na něm příliš nepochutnám. Dávám přednost jiným rybám, je z čeho vybírat. A mohou to být klidně i ryby tuzemské, sladkovodní. Například vynikající je filátko ze pstruha. Hodně rád mám také telecí řízečky rozklepané na tenko po vídeňském způsobu a k tomu vídeňský bramborový salát.

Co může být v souvislosti s vánoční kuchyní pro kuchaře postrachem?

Asi to, když jste někam pozváni na jídlo a hostitelé se sice snažili, seč mohli, ale to jídlo prostě není dobré. A vy je samozřejmě nechcete urazit tím, že byste ho odmítli a nechali na stole.