Dostal od nich 25,52 procenta hlasů, celkem bylo odevzdáno 1450 platných hlasů. Jen těsně za Drahošem zůstal současný prezident Miloš Zeman, který od studentů obdržel 24,69 procenta hlasů. Středoškoláci vybírali mezi devíti kandidáty.

Studentské volby již poosmé připravila organizace Člověk v tísni v rámci vzdělávacího programu Jeden svět na školách. V Karlovarském kraji se prezidentských voleb, které se uskutečnily 12. a 13. prosince, zúčastnilo 14 středních škol. Z toho byly čtyři gymnázia, sedm středních odborných škol a tři střední odborná učiliště. Do Studentských voleb se zapojilo nejvíce škol v Praze, a to 64. Nejméně pak v kraji Libereckém, kde jich bylo 13.

Mezi středoškolskými studenty uspěl Jiří Drahoš nejen v Karlovarském kraji, ale i rámci celé České republiky, když dostal 33,59 procenta hlasů. Za ním následoval Miloš Zeman (19,95 %) a na třetím místě se umístil Marek Hilšer (13,23 %). Ostatní prezidentští kandidáti získali následující podíl hlasů: Pavel Fischer (9,57 %), Michal Horáček (9,26 %), Mirek Topolánek (6,25 %), Jiří Hynek (3,04 %), Petr Hannig (2,72 %) a Vratislav Kulhánek (2,39 %).

NOVÝ POLYGON by měl vzniknout mezi Sokolovem a Lomnicí přibližně v této podobě.
BMW bude v kraji stavět polygon za čtyři miliardy


Platný hlas odevzdalo v České republice celkem 43 559 studentů. Výsledky voleb v řádném termínu odeslalo 384 škol. „Z celkových výsledků je zřejmý velký rozdíl v hlasování podle typu školy a regionu. Nejvíc zapojených gymnázií bylo v Praze a nejvíc středních odborných škol v Moravskoslezském kraji. Účast středních odborných učilišť byla celkově nízká,“ uvedl za pořadatele Studentských voleb Karel Strachota.

V případě, že v prvním kole reálných prezidentských voleb, které se bude konat ve dnech 12. a 13. ledna 2018, nebude prezident zvolen, bude ve dnech 16. a 17. ledna 2018 následovat druhé kolo Studentských voleb.

Studentské volby jsou vzdělávacím projektem. Jejich cílem je přiblížit středoškolákům základní demokratické principy, seznámit je s volebním systémem České republiky a podpořit dialog týkající se správy veřejných věcí jak mezi studenty navzájem, tak mezi studenty a jejich vyučujícími či rodiči.

V neposlední řadě je jejich cílem také zvýšit účast prvovoličů a mladých lidí v řádných volbách. Na přípravu, průběh a zveřejnění výsledků nemá vliv žádný politický subjekt.

Ilustrační foto
Ostrovští dobrovolní hasiči dostanou nový automobil