„Na Šumavě je to hodně nezvyklý jev. Chytřejší budeme, až vyhodnotíme podrobnější data,“ uvedl Jan Zedník z Geofyzikálního ústavu Akademie věd. Obyvatelé Prášil, s nimiž Deník hovořil, zemětřesení podle svých slov většinou vůbec nezaznamenali. „Kdybych si to nepřečetl na internetu, ani bych nevěděl, že tu něco takového bylo,“ usmál se jeden z návštěvníků místního hostince. Slabé chvění přesto pocítila například Zuzana Jonová, která bydlí na samotě na Hartmanicku. "Seděla jsem u počítače na gauči a najednou pocítila zachvění. Bylo velmi jemné. Že by se třeba třásly hrnky v poličce, to rozhodně ne," uvedla.

Zemětřesení je vidět na snímku ze seismologické stanice v Kašperských Horách.Zdroj: Geofyzikální ústav

Foto: Zemětřesení je vidět na snímku ze seismologické stanice v Kašperských Horách.

V tomto roce se zem na Šumavě třásla již podruhé, otřesy odborníci zaznamenali již 6. ledna. Jednotlivé otřesy zaznamenávají přístroje stanic u Nové Hůrky už od roku 2018.

Pondělní nehody na Klatovsku.
Řidiči podcenili kluzké vozovky, jeden vůz skončil na boku, další ve stromech

Zemětřesení není na západě Čech žádnou novinkou, objevuje se ale zejména severně od Chebu, kde se vyskytují takzvané zemětřesné roje. Vědci dokonce pro tamní obyvatele připravili speciální aplikaci do chytrých telefonů. „Informuje o aktuální zemětřesné aktivitě. Většina lidí měla aplikace ze zahraničí, které neposkytovaly přesné informace,“ vysvětlila seismoložka Jana Doubravová.