Na Křížový vrch u Stoda na jižním Plzeňsku míří každý rok návštěvníci, kteří chtějí nejen z tamní vyhlídkové věže zhlédnout okolní krajinu, ale také načerpat energii. Za kostelem se totiž nachází neobvyklé místo označené kamenem, ze kterého podle senzibilů vyvěrá silný tok energie. Místo je rovněž opředené několika legendami. Podle jedné se na vrchu stal zázrak, podle druhé se na něm nacházejí zlé síly.

Pravda, 17. 7. 1990
Z ARCHIVU: Z doby, kdy barevná televize byla ještě snem

Kopec s nadmořskou výškou 487 metrů nad mořem býval před staletími poutním místem. Na jeho vrcholu byl totiž v roce 1755 vystavěný kostel, který byl však o tři desítky let později zbouraný, aby ho v 60. letech 19. století nahradil nový svatostánek. K němu byla v roce 1923 přistavěna vyhlídková věž. V 60. letech minulého století se na kopci usadila československá armáda, která ho využívala k protivzdušné obraně. V roce 1995 ho sice vojáci opustili, ale kostel s věží zanechali v žalostném stavu.

ZÁZRAK NA VRABINĚ

Křížový vrch se původně nazýval Vrabina. Přejmenován byl v roce 1746, když se na jeho vrcholu udál podle věřících zázrak. „Stalo se to 27. srpna. V tu dobu ještě na vrchu nestál kostel, byl tam velký dřevěný kříž, ke kterému se lidé chodili modlit. Při jedné bohoslužbě se podle svědků kříž otočil bez lidského zapříčinění,“ vyprávěl vedoucí Městského kulturního střediska Stod Pavel Cích.

TŘI PANNY

Bývalé poutní místo je rovněž spjaté s legendou, která praví, že na místě dnešní rozhledny stál před mnoha staletími hrad, v němž žily tři bílé panny. Ženy měly zvláštní schopnosti přeměňovaly se v různá stvoření a strašily lidi. Jeden myslivec se pak rozhodl, že se v noci na vrch vydá a jednu z panen zastřelí. Když chtěl vystřelit, jeho puškou proletěl blesk, on padl a hlavou narazil do stromu. Ráno ho na místě našla žena, ošetřila jej a běžela pro pomoc. Když se pro odvážného myslivce vrátilo několik mužů, nenalezli ho. Zmizel z povrchu zemského. Traduje se tedy, že ho odnesly právě tři panny.

Madona na mariánském sloupu
Madona je nově pozlacená

Že je vrch jedinečný, potvrzuje skutečnost, že se na něm nachází místo, ze kterého srší pozitivní energie. Je vyznačené placatým nabíjecím kamenem. „Je přístupné pro každého, lidé ho naleznou těsně za kostelem. Bývalý stodský starosta byl senzibil a zjistil, že zde dříve byla nejspíš sopka. Z té by měla energie vycházet. Citliví lidé prý nejčastěji pociťují brnění nohou,“ vysvětlil Pavel Cích s tím, že o toku energie se oficiálně začalo hovořit až na začátku nového tisíciletí. „Bylo to v roce 2004, kdy byla opravená a zpřístupněná vyhlídková věž,“ doplnil.

ŠUMAVA A KLÁŠTER

Do sedmnáct a půl metru vysoké vyhlídkové věže návštěvníci vystoupají po pětasedmdesáti schodech a otevře se jim výhled na Šumavu, Český les, Plzeň a také úžasný pohled na chotěšovský klášter.

Město Stod na kopci už roky pořádá nejrůznější akce. „Pravidelně například slet čarodějnic, letní slavnost a první říjnovou neděli závod horských kol do vrchu. Vyhlídková věž je o víkendech a svátcích přístupná od 10 do 17 hodin,“ uzavřel Cích.

Potápěč odhaluje tajemství ukrytá pod hladinou Medardu
Potápěč odhaluje tajemství ukrytá pod hladinou Medardu