Za letošek mají v Karlovarském kraji na kontě celou řadu úspěšných zákroků. Ty poslední jsou ze Sokolovska, kam byli psovodi přivoláni kvůli krádežím v chatových oblastech.

Do chatové oblasti Vránov u Rovné vyjel opakovaně psovod se služebním psem Garrittem kvůli nahlášenému vloupání hned do několika chat. Pachová stopa zavedla Garrita nejprve na okraj lesa.

Nakonec nalezl odcizené kolo hluboko v lese. „Vypracoval stopu v úctyhodné délce 800 metrů. Kolo bylo právě z jedné z vykradených chat. Majitelka měla radost, když se jí vrátilo zpět,“ uvedla policejní mluvčí Kateřina Krejčí. Psovod s dalším zkušeným služebním psem Aronem vyjel mezi chatové oblasti Vítkov a Vránov, i tam řádili v chatkách zloději. „Aron taktéž zachytil stopu a po asi 150 metrech označil celkem pět odcizených předmětů. Jednalo se o oblečení, nářadí nebo láhev alkoholu,“ poukázala mluvčí.

I během roku si psovodi se svými služebními pomocníky připsali celou řadu úspěšných zákroků. Například v Mariánských Lázních pomohl Garrit vypátrat pachatelku, která nožem zaútočila v bytě na nemohoucí ženu. Pachatelka po útoku uprchla. Pes ji záhy vypátral ukrytou v blízkosti místa činu.

Loketská průmyslová škola.
Vedení radnic chtějí nové silnice a bojí se o školu

Dalšího pachatele vypátral policejní pes Wigo v Nové Roli, kdy policejní linka přijala oznámení, že na tamní zahradě se nachází neznámý muž, a když ho soused upozornil, že tam nemá co dělat, vytáhl na něj nůž, kterým následně útočil. Policejní pes ho vystopoval v úkrytu, ze kterého nechtěl vylézt. Vzhledem k tomu, že byl ozbrojen nožem, použil policista služebního psa jako donucovací prostředek.

Další případ se stal v Lokti. Žena zavolala na policii, že slyší u sousedů, kteří nejsou doma, řinčet sklo a zahlédla postavu běžet od domu. Ukázalo se, že se tam vloupal neznámý pachatel, který rozbil okno rodinného domu, ze kterého sebral kuchyňské a drogistické potřeby. Tentokrát šel do akce služební pes Adag. Ten ihned zachytil pachovou stopu a začal ji sledovat do zadní části zahrady, kde nalezl rukavici pachatele a dále v keřích ukryté odcizené věci.

„Práce policejních psovodů a jejich čtyřnohých parťáků je velmi důležitá, což dokazují nejen letošní případy v kraji. Za jejich úspěchy se skrývají nekonečné hodiny práce a výcviku, aby psovod a pes byli dokonale sehraní v každé situaci.“

Na vánočních trzích budete moci ochutnat i tradiční krušnohorskou vánoční kuchyni.
Krušnohorské vánoční trhy připomenou zvyky našich předků