Dnes jsou to už téměř tři měsíce, co třídní učitelka 5. A Základní školy dukelských hrdinů v Kalových Varech Michaela Holečková naposledy viděla své žáky fyzicky. Otázkou je, zda se s nimi vůbec ještě shledá. V září totiž přejdou na 2. stupeň, někteří pak na osmiletá gymnázia. Už nyní je navíc jasné, že přišla o možnost strávit s nimi poslední školu v přírodě, kterou zaplatili rodiče jejích žáků už před více než rokem.

„Kdo si myslí, že se učitelům nestýská po žácích, tak se strašně plete. Samozřejmě, že nám chybí kontakt s dětmi. Nevidíme, jak rostou, jak se mění, jak vyvíjejí, jaké si vytvářejí kontakty s ostatními spolužáky. O to vše jsme přišli, a je to hrozná škoda,“ konstatuje kantorka.

Právě v 5. třídě dochází u dětí k zásadním životním zlomům, změnám, za něž mohou hormony. „Když jsem naposledy žáky viděla, byla to dítka. Z mnohých dívenek se mezitím staly doslova ženské. Už to nejsou ty děti, které jsem měla na starosti. Jsou z nich puberťáci, v nichž se vaří hormonální koktejl. Vyrostly, zestárly, a já u toho poprvé ve své kariéře nebyla,“ poznamenává Michaela Holečková.

Na rozdíl od jiných tříd má ta její distanční výuku rozdělenou na dvě skupiny. „Je to mnohem lepší být přes internet v kontaktu vždy s jednou polovinou, člověk se jim může lépe věnovat. Je to rozhodně efektivnější,“ říká.

Připravované prostory pro unikátní kolekci archivních vín.
Bečovský hrad ukrývá nejcennější vína na území Evropy

Stále více učitelů si stěžuje, že distanční výuka, která s menšími přestávkami trvá vlastně už rok, nahrává lajdákům. Děti se nepřipojují, a pokud ano, nezapínají si kamery, s učiteli nekomunikují, mnohdy za počítačem dělají zcela jiné věci, než právě školu. „Takové ale mé děti nejsou. Mám tam pouze dva tři případy, které tak trochu nefungují, ale jinak je musím pochválit, fakt šlapou. Je pozitivní, že i po roce to berou vážně a školu neflinkají. Svým způsobem je to i baví. Dost nám v tom pomáhá fakt, že výuku máme dělenou na půlky. Problém nemáme naštěstí ani s kamerami. Nechávám na dětech, zda si je zapnou, či je nechají vypnuté. Chápu, že koukat na sebe tři čtvrtě hodině v těchto letech jim totiž nemusí být právě příjemné,“ vysvětluje učitelka 5. A.

Michaelu Holečkovou jako učitelku čeká tento týden očkování proti covidu-19 AstrouZeneca a přiznává, že není tak zcela klidná. „To víte, že očekávám různé reakce obzvláště kvůli tomu, co v posledních dnech vychází o této vakcíně za články. Nejsou to právě pozitivní zprávy. Ale očkovat se nechám. Z našeho kolektivu se na očkování chystá asi tři čtvrtě lidí,“ dodává učitelka prvního stupně.