Společnost Epiag Lofida, která provozuje porcelánky v Chodově na Sokolovsku a v Dalovicích u Karlových Varů, se dostala do problémů s vyplácením mezd.

Zaměstnancům firma dlužila prosincovou výplatu. Část nebo celá jim byla vyplacena teprve ve čtvrtek.

„Dva zaměstnanci v Chodově ale využili zákoníku práce a dali výpověď," řekl včera ředitel chodovské manufaktury Pavel Štěpán.

„Protože už uplynula lhůta, kdy mohou zaměstnanci využít paragrafu 56 a podat výpověď, dva z nich toho využili. Zřejmě měli nabídku odjinud. Ostatním bylo vyplaceno v průměru asi 9000 korun," uvedl Štěpán.

V Chodově pracuje zhruba 50 zaměstnanců, kteří vyrábějí tradiční užitkový porcelán pro domácnosti a hotely. Závod je i producentem proslulého růžového porcelánu.

Podle Štěpána šlo o momentální výpadek a majitelé slíbili, že v příštím týdnu by mohly být vyplaceny i mzdy za další období.

Někteří zaměstnanci chodovské manufaktury se nyní důrazně dožadují plného doplacení svých výplat. Podle jednoho z nich, dnes již bývalého pracovníka porcelánky Lukáše Vargy, firma delší dobu platí lidem jen zálohy a navíc peníze dostávají se zpožděním. Tuto situaci již nechtěl snášet, a tak v lednu podal výpověď. Nyní se chce domoci svých peněz prostřednictvím insolvenčního řízení. „Ve čtvrtek dali výpovědi další zaměstnanci porcelánky. Také oni chtějí dostat své peníze. Mně firma dluží necelých třicet tisíc. Jedné kolegyni dokonce čtyřicet pět tisíc korun," řekl Varga.

„Paní jednatelce jsem psal opakované výzvy a ptal se proč, nedostáváme výplatu v termínu. Ta s námi ale vůbec nespolupracuje. Jediné, co nám teď zbývá, je podat insolvenci. Je to prý nejsnazší způsob, jak dostat své peníze," pokračoval Varga.

Na česko-vietnamské majitele porcelánky byl vydán v únoru exekuční příkaz na 8,2 milionu korun.

Na činnost chodovské porcelánky by ale problémy majitelů neměly mít údajně přímý vliv. „Pokud vím, chtějí to řešit prodejem jiných firem, které mají. O udržení porcelánky mají zájem," sdělil Štěpán. „Firma má zakázky i do budoucna," dodal.

Společnost Epiag Lofida vznikla po rozpadu Karlovarského porcelánu. Novým majitelům. kteří továrnu koupili, se podařilo udržet závody v provozu. Podle účetní uzávěrky se v roce 2011 dostala firma do ztráty přes 22 milionů korun. Důvodem byl podle výkazu jednak vývoj na světových trzích, ale i nenaplněné plány na prodej pozemků.