„Denně bojujeme s obrovským tlakem na lůžka, náporem na zaměstnance a hrozbou poškození pacientů. Je zcela běžné, že na volné lůžko čekají pacienti ve špatném stavu celý den, nemohou být zdaleka přijati všichni, kteří to potřebují, a pacienti i příbuzní vyvolávají konflikty s personálem, viní ho z nedostatku lůžek, hrozí stížnostmi, lékaři i sestry jsou permanentně pod nepopsatelným tlakem,“ obrací se stížnostmi na vedení KKN Miroslava Korseltová, vrchní sestra interního oddělení v Chebu a členka Iniciativy KKN.

Podle Vladislava Podrackého, mluvčího KKN, chybí v současné době v nemocnici přibližně 100 sester, z toho v Chebu 60. Interní oddělení v Chebu nyní disponuje pouze 69 intenzivními lůžky, což je podle Korseltové už kritická situace. Pacienti jsou podle ní tak v ohrožení.

OPRAVENÝ PAVILON chebské nemocnice si lidé pochvalují.Zdroj: Deník: Václava SimeonováS tímto tvrzením ale ostře nesouhlasí Jitka Samáková, předsedkyně představenstva KKN. „Systém lůžkových oddělení KKN je nastaven tak, že pacientům musí být na místě vždy poskytnuta neodkladná pomoc. V případě, že počet akutních pacientů překračuje kapacitu oddělení, musí být zajištěn jejich transport do jiného zařízení, které jim bude schopno odpovídající péči zajistit. V žádném případě tedy nemohou být na chebské interně ani na jiném oddělení KKN ohroženi pacienti. Pokud by přesto nedošlo k potřebnému zajištění pacientů, jednalo by se o selhání řídících pracovníků příslušného oddělení,“ odmítá kritiku Jitka Samáková. Přiznává ale, že v chebské nemocnici chybí aktuálně zhruba 60 zdravotních sester, a není podle ní pravděpodobné, že by se tato situace v nejbližší době změnila.

„Jediným řešením je reorganizace a změna v přístupu poskytované péče. Už loni v září proto na tuto situaci reagovalo vedení KKN přizpůsobením počtu lůžek chebské interny tak, aby odpovídal personálnímu obsazení oddělení, a byl snížen na 39 lůžek. Dnes interna v Chebu pracuje ve shodném personálním obsazení i počtu lůžek jako loni, a to i se stejnou průměrnou nemocností. Fakticky tak nedošlo k žádnému negativnímu posunu,“ dodala Samáková.

Za hlavní příčiny problémů označila mezi jiným strukturu a nadužívání lůžkové péče a desítky let odkládané změny systému. „Řešením nedostatku personálu by byla transformace lůžkových kapacit v Karlovarském kraji, ale také využívání společných lůžkových fondů, společného personálu a dalších, jak je běžné i v jiných evropských státech. Veškeré politické i ekonomické úvahy tímto směrem ale odmítá část zdravotnického personálu,“ konstatovala předsedkyně představenstva.

Kraj i vedení nemocnice se podle ní snaží situaci dlouhodobě řešit, a to částečně i úspěšně. „Sama autorka dopisu je vedle funkce vrchní sestry interního oddělení Nemocnice v Chebu také šest let členkou vrcholového vedení KKN, kde zastupuje zaměstnance v dozorčí radě. Přesto ani z této pozice nedokázala předložit relevantní návrh řešení,“ vyčetla nečinnost Miroslavě Korseltové předsedkyně představenstva.

Ilustrační fotografie.
Nemocných ubylo. Nastává konečně obrat k lepšímu?