Zatímco u zarybněného Kačáku ho k tomu vede jistá nepříjemnost, u Plivátka chce místním lidem trochu zpříjemnit pobyt a dát vzpomenout na časy, kdy se tam lidé chodili koupat. O tom, jak by to na Plivátku mohlo v budoucnu vypadat, budou zastupitelé diskutovat přes zimu.

"Z Kačáku nám mizí voda. Náhoda nám pomohla objevit v blízkosti starou šachtu, do které jsou svedeny neznámo odkud trubky. Jednou z nich proudí voda. Chlapi dali šachtu dohromady a povolali jsme kameru. Robot se uvnitř trubky po několika metrech zastavil v bahně, takže budeme muset trubku nejprve vyčistit a až poté pokračovat v hledání původu úniku. Už teď ale víme, že jsou v místě další šachty, doposud neznámé. Historicky zde byla cihelna, možná se jedná o starý systém jejího odvodnění. Každopádně to musíme vyřešit, protože máme zarybněno," vysvětluje starosta Rotavy Michal Červenka.

Kraj zaplatí opravu mostku v Chaloupkách. Přebuz na ni nemá finance.
Kraj zaplatí nový mostek v Chaloupkách. Přebuz na něj nemá finance

Místní se dokonce ptají, zda bude možné zakoupit si na Kačák povolenku. Starosta míní, že příští rok. Ještě větší ohlas mezi lidmi způsobila zmínka o možné revitalizaci Plivátka. Mnoho z nich si vybavilo své dětství, kdy tam bylo koupání velmi oblíbené.

"Na Plivátku jsme se byli s projektantem podívat na možnosti úprav. Řekli jsme si pár postřehů. Nic velkého, ale fajn místo pro trávení volného času a čisté koupaní by zde vzniknout mohlo. Úprava břehů, odstranění náletů, přístupy do vody, pár relaxačních prvků v okolí. Přes zimu vzniknou první konkrétnější návrhy," dodal Červenka.