V sokolovské nemocnici zemřel pacient, u něhož byl potvrzen virus H1N1, takzvané prasečí chřipky. Další tři lidé s tímto vážným chřipkovým onemocněním jsou hospitalizováni. Potvrzených případů je celkem pět. Bez bližších podrobností to v úterý uvedla mluvčí sokolovské nemocnice Petra Soukupová.

Případy monitoruje Krajská hygienická stanice, která v případě potřeby svolá epidemiologickou komisi kraje. „Zatím v kraji ještě epidemii nemáme," řekl náměstek hejtmana Karlovarského kraje pro zdravotnictví Miloslav Čermák. Jak dodal, v případě epidemiologické situace by přicházelo v úvahu například omezení návštěv v nemocnicích, uzavření škol nebo třeba i rušení některých kulturních akcí.

Podle údajů karlovarské Krajské hygienické stanice byl v minulém týdnu zaznamenán nárůst akutních respiračních onemocnění prakticky ve všech věkových skupinách obyvatel v kraji. Na okrese Karlovy Vary se už počet nemocných pohybuje na spodní hranici epidemie. Ta nastává, pokud je nemocných více, než 2000 na 100.000 obyvatel. Největší nárůst chřipkových onemocnění je ve věkových skupinách 15 – 24 let a 25 až 59 let.

Chebsko a Sokolovsko jsou na tom z pohledu chřipkových onemocnění daleko lépe a hranici epidemie zde onemocnění zdaleka nedosahuje.
„K dnešnímu dni (úterý) je v Karlovarském kraji evidováno osm případů H1N1, z toho klinicky závažné jsou čtyři, a jeden případ je smrtelný," potvrdila mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková.

„Nezaznamenali jsme mezi svými pacienty žádný případ prasečí chřipky," uvedla mariánskolázeňská praktická lékařka Božena Krištofová. Žádný případ nakažených neeviduje ani chebská lékařka Jana Malásková. „Bohudík se mezi u nás mezi pacienty neobjevil nikdo s podezřením na nákazu prasečí chřipkou," konstatovala.


Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta v pondělí upozornil, že Česko je na počátku epidemie chřipky. Se závažnými komplikacemi bylo k pondělnímu dopoledni hospitalizováno 30 lidí, z nich pět zemřelo. Nikdo z hospitalizovaných nebyl proti chřipce očkován.


Onemocnění virem chřipky A(H1N1) se projevuje podobnými příznaky jako běžná sezónní chřipka člověka. Šíří se především kapénkovou formou při kýchání, kašlání a smrkání. „V případě, že dojde za tři dny od začátku onemocnění opětovně k vzestupu horečky, výrazným bolestem hlavy, dechovým obtížím, zvýšené dušnosti, abnormální intenzitě únavy – kontaktujte svého praktického lékaře!," zdůrazňuje mluvčí Karlovarského kraje doporučení ministerstva zdravotnictví.

Zároveň se doporučuje vyhýbat se kontaktu s nemocnými a místům s velkou koncentrací lidí, nepůjčovat si od ostatních mobilní telefony, sklenice či příbory. Dále se nezdravit podáváním ruky a líbáním a v neposlední řadě je dobré mýt si ruce pravidelně a opakovaně mýdlem a pod tekoucí teplou vodou.

Některým občanům se nelíbí pomalá informovanost hygieniků. „Marodíme celá rodina čtrnáct dnů a stále se v tom plácáme. Mám malé dítě tak se bojím. Kupuji vitamíny a vyhýbáme se nákupu ve velkých marketech. Uvítal bych i včasnější informovanost od hygieniků," řekl Ladislav z Kraslic.