Stočlenný natáčecí tým korejské televize KBS v doprovodu zhruba dvou set komparzistů na sedm dní zabere ty nejlukrativnější lokality v Karlových Varech.

„KBS natáčí osmnáctidílný seriál Are you humen too? A pro dva díly si vybrala Karlovy Vary,“ uvedl ředitel Destinační agentury pro Karlovarský kraj Petr Židlický. Takto početný štáb na své natáčení nevozí ani americké produkce. Dopravit ho z Prahy do lázeňského města nebude jednoduché. „Karlovarský kraj přislíbil přispět na dopravu z Letiště Václava Havla do Karlových Varů, ale i po regionu částkou do výše 100 000 korun,“ vysvětlil Židlický.

Právě díky takovýmto vstřícným gestům začínají filmaři vnímat Karlovarský kraj jako region přátelský k filmařům. Korejský tým můžete ve dnech 30. srpna až 6. září zahlédnout na Mlýnské a Zámecké kolonádě, ale i na Staré louce, Divadelním náměstí, letišti a také v okolí města a v lázeňských lesích. Na Staré louce během natáčení vznikne tržiště, kde se budou prodávat regionální produkty. S výběrem lokalit pomáhala korejské KBS Destinační agentura, která dostala jasné požadavky. „Hledali dům zámeckého vzhledu. Poté opuštěný objekt někde v lesích, tržiště a křižovatku. Vyjmenovaná místa jsme vytipovali a poté obešli s tvůrci seriálu,“ řekl Židlický. Destinační agentura od roku 2013 pracovala zhruba na deseti velkých projektech. Pomohla i tvůrcům reklam a dokumentaristům.

„Občas z některých projektů sejde. Trávíme čas nad výběrem lokalit, ale filmaři si nakonec vyberou jiné místo,“ dodal Židlický s tím, že naposledy takto padla práce na projektu Genius o Albertu Einsteinovi, který se natáčel v Lokti. Dalším místem měl být klášter Teplá, ale z toho sešlo a filmaři odjeli do Liberce. Karlovarský kraj pomalu objevují filmaři, kteří se sem začínají vracet. Režisér Rapla Jan Pachl už teď plánuje další projekt s místními lokacemi.