Bronz si pověsil na krk na mistrovství Evropy v Rumunsku sokolovský vzpěrač Kamil Kučera. „Je to veliký úspěch, už jen z toho důvodu, že někdo na západě dovezl medaili z evropského šampionátu, navíc jsme byli hned dva,“ říká na úvod k zisku cenného kovu Kučera.

Ten však vedle výsledku reprezentačního kolegy Jiřího Orsága, který bral v Bukurešti dvě stříbrné, připomněl i vystoupení dalších Čechů. „I ostatní podali výborné výkony, i když možná u některých nebyla nazvedaná kila podle jejich představ. Všichni ale poctivě makali,“ poukazuje 33letý rodák ze Sokolova, který věří, že se někteří z nich v dalších letech prosadí. „Mladé naděje ukázaly, že v tomto sportu můžou mít velikou budoucnost, takže jim přeji stejnou výdrž, jako máme my starší, co jsme u vzpírání 'x' let,“ poznamenává.

Čeští vzpěrači v Bukurešti nic nepodcenili a úspěch se nakonec dostavil. „Výpravu jsme měli jednu z největších, co u vzpírání jsem,“ pokyvuje uznale Kučera.

Sokolovský Kamil Kučera byl v Anaheimu dvanáctý.
Kučera v Anaheimu dvanáctý, Orság sedmý

Uzmutí dvou stříbrných a bronzu se zapíše zlatým písmem do análů českého vzpírání. „Zvedli jsme lidi kolem nás ze židlí,“ směje se čerstvý majitel evropského bronzu. „Když teď zalovím v minulosti, tak jsme se i s trenérem shodli, že dva medailisté z Evropy, světa či olympiády tady dlouho nebyli. Já sám jsem začal se vzpíráním v jedenácti letech, a pokud vím, tak od té doby tady nic takového nebylo, takže je to stoprocentně největší úspěch přinejmenším za posledních 22 let,“ podotýká s úsměvem Kučera.

Třetí místo mu vyneslo 226 kilogramů v nadhozu. „Před závodem samotným jsem si věřil, i když soupeři nebyli zrovna nejslabší, ale známe se všichni léta, takže víme, na co kdo má. Jako všichni řešíme únavu, psychiku i zranění, medaili jsem ale chtěl, a i když Jirka (Orság pozn. autora) měsíc kvůli zánětům v ramenou a nohou pořádně nemohl trénovat, věřil jsem, že to dá do kupy a urve to 'nej', co může. A to vyšlo,“ odvrací Kučera pozornost od sebe a přesouvá ji na reprezentačního kolegu.

Sokolovský vzpěrač zpětně lituje, že se mu nepodařilo zdolat v trhu 185 kilogramů a tím si sáhnout na medaili i ve dvojboji. „Trošku mě to mrzelo, kdybych to dal, mohl jsem zabojovat o bronz i v celkovém umístění,“ konstatuje.

Hlavu ale po neplatném pokusu v Rumunsku nevěšel a šel si zarputile pro kov v nadhozu. „Věděl jsem, že tu medaili chci a že tam prostě půjdu a vezmu si ji,“ prozrazuje.

Získaný evropský bronz je zatím zřejmě největší metou v kariéře. „Je to trošku splněný sen,“ přiznává Kučera.

Usnout na vavřínech ale rozhodně nehodlá. „Je to obrovská motivace do dalších velkých závodů, a to konkrétně mistrovství světa v Turkmenistánu, které se koná na podzim. Je to rovněž začátek kvalifikačního období pro olympijské hry v Tokiu a tam to také dotáhnu,“ je přesvědčen.

Evropou podle Kučery nic nekončí. „Byla super, máme dobrá umístění, máme cenné kovy, ale tím to teprve začíná,“ upozorňuje.

Sokolovský vzpěrač vybojoval bronz na mistrovství EvropyZdroj: Archiv KK

Rumuni, kteří na poslední chvíli zaskočili v pořadatelství za Albánii, se svého úkolu zhostili dobře. „Závod proběhl hladce, hotel byl super, jídlo oproti americkému Anaheimu, kde bylo katastrofální, také. Celkově to bylo znát, i proto se nám tady asi více dařilo, bylo to úplně jiné,“ přibližuje Kamil Kučera, kterého teď čeká jen česká a německá liga a pak konečně zasloužené volno. „Příprava byla dlouhá a náročná. Nazvedá se mnoho tun, takže si ten odpočinek užijeme, pak se do konce roku už zase nezastavíme,“ předesílá.

Vzpěrač Baníku Sokolov si evidentně s velkou pokorou považuje každého výraznějšího úspěchu. „I když to není medaile, tak si toho za tu obrovskou dřinu vždy velmi vážím, když je to teď ještě bronz, tak je to úplně super,“ vysvětluje.

Český reprezentant nezapomíná zmínit klíčové osoby v zákulisí, které se na konečném výsledku podílely, trenéry Pavla Ivaniče, Luďka Bečváře a Ladislava Pásztora. „Zaslouží si to nejvyšší ocenění za to všechno, co s námi musí podstoupit. Nedělají jen svou práci, ale musí snášet i naše nálady a podobně, ať to jde, či nejde, drží nás vždy nad vodou, uklidňují a podporují. Prostě nám věří a my jim a funguje to. Myslím, že úspěch na Evropě mluví za vše, takže poklona je namístě.“

Kamil Kučera směruje pozdrav také svému zaměstnavateli. „Olymp centrum sportu Ministerstva vnitra nám vytváří se šéfem Pavlem Filipovičem ty nejlepší podmínky,“ pokračuje. „Náš tým odshora až dolů má na medailovém úspěchu podíl, takže jedeme dál a snad i na ten svět nás pojede více a úspěchů bude přibývat,“ věří Kamil Kučera.

Ilustrační foto.
Vyženou Mořenu z centra města