V očkovacím centru bude připravena čekárna až pro 85 lidí. Příchozí se postupně nechají očkovat u čtyř stanovišť.

„Počítáme s tím, že v očkovacím centru budou dva lékaři, kteří zběžně zjistí aktuální zdravotní stav očkovaného, čtyři administrativní pracovníci pro vyřízení nezbytných formalit a čtyři zdravotníci, kteří provedou samotné očkování. K výbavě očkovacího centra samozřejmě patří nezbytná IT technika a mrazicí box pro uchovávání některých typů vakcín,“ řekl Josef März, krajský zastupitel pro oblast zdravotnictví. S sebou by měli zájemci o očkování mít osobní doklady a vyplněný informovaný souhlas se zdravotním výkonem, který bude k dispozici na místě. Kdo si ho chce vyplnit předem, může. Formulář si lze stáhnout a vyplnit na krajském očkovacím webu.

Na začátku března se kromě lidí starších 80 let budou moci do centrálního rezervačního systému na očkování registrovat také občané 70+. Systém se na začátku března otevře rovněž pro pedagogy, kteří od MŠMT dostanou unikátní přístupové kódy pro registraci.

Informace o očkování a všech očkovacích místech v kraji najdou zájemci opět na krajském očkovacím webu.

Ilustrační foto.
Lidé nevěří, že jsou nemocnice na hraně. Ať přijdou, vzkazují zdravotníci

„Otevřením očkovacího centra plníme další krok, který jsme si stanovili v naší krajské očkovací strategii. Současná situace v regionu ohledně přetížených nemocnic je stále velmi vážná. Proto bychom byli rádi, kdyby zájemců o očkování bylo co nejvíce,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek.

Prostory poskytlo město, vybavení zafinancoval kraj a fungovat bude centrum pod hlavičkou Karlovarské krajské nemocnice. V provozu bude očkovací centrum od pondělí do pátku od 14 do 18 hodin, v sobotu od 9 do 14 hodin. Závisí to ale na dostatečných dodávkách vakcín od státu a na zájmu obyvatel kraje.

„Chodí pravidelné závozy od firmy Pfizer. V tomto týdnu to byla tři plata, jedno plato navíc svezeme v pondělí z nemocnice Bulovka. AstraZeneca, která měla přijít v tomto týdnu v počtu 1700 zatím nedorazila. Přijde v počtu 900 a to v pátek, sobotu nebo pondělí. A vakcína od firmy Moderna má prozatím výpadek a nemáme přesné avízo, kdy by měla dorazit,“ upřesnil März.

Následovat bude otevření očkovacích center v Sokolově a Chebu.