V současnosti je stavba v havarijním stavu a jsou nutné záchranné opravy, aby se kotel nezřítil. A právě na jeho záchranu a opravy nejen kostela, ale také přilehlé fary a hřbitova byla na začátku listopadu vypsána veřejná sbírka, kterou pořádá Spolek pro dokumentaci a obnovu Karlovarska.

Poté, co v lednu roku 2016 vznikla obec Doupovské Hradiště, získala mimo jiné do svého majetku svatoborský kostel, který měla zajistit. „Kostel získal provizorní střechu, ale nikdo nevěnoval pozornost tomu nejdůležitějšímu. Klenbě, která se může každou chvíli zbortit,“ uvedl předseda spolku Jaroslav Vyčichlo. V kritickém stavu je v současnosti narušený triumfální oblouk a klenba. Stačila by jedna uvolněná cihla, aby kostel padl. „Když cihla vypadne, tak se stěny sesunou k sobě a všechno spadne,“ popsal Vyčichlo a dodává, že architekt, který kostel viděl, odhadl, že bez včasného zásahu kostel do několika let zaručeně spadne. Kritický stav barokní stavby neumožňuje ani přístup veřejnosti do jeho prostor. Jenže teď se musí sehnat na nejnutnější opravy 4,5 milionů korun. Přitom odhadovaná částka na opravu kostela se pohybuje kolem 40 milionu. „V první fázi musí být zpracován projekt. To je v současnosti naší prioritou,“ řekl Vyčichlo. Přestože do kostela v současnosti neteče díky provizorní střeše, tak mu stále hrozí, že se může doslova kdykoli zřítit.

Ilustrační foto
Koupí vlčího máku přispějete na přeživší válečné veterány

Kromě kostela pracuje spolek také na obnově přilehlé fary a hřbitova. Ten už se podařilo trošku zkulturnit. „Vykáceli jsme prales, který tam byl, a zvedli náhrobní kameny. Chceme, aby tam vzniklo pietní místo,“ dodal Vyčichlo. Kostel Nanebevzetí Panny Marie postavil v 18. století český architekt František Maxmilián Kaňka. Součástí kostela byla od začátku také fara, kostnice a barokní kaple Olivetské hory. V 50. letech byla zdejší farnost zrušena a kostel uzavřen. V roce 1964 byl zapsán na seznam kulturního dědictví, ale v roce 1966 byl úmyslně zapálen. Po této události byl natrvalo opuštěn a ponechán svému osudu. Až na počátku 21. století přistoupila armáda k částečné záchraně kostela, kdy bylo dozděno zřícené zdivo presbytáře a celý objekt byl zastřešen stávající provizorní střechou. Pokud se chcete i vy podílet na záchraně kostela, můžete poslat svůj příspěvek na transparentní účet a postup prací sledovat na www.dokumentacepamatek.cz

Číslo účtu určeného na opravu kostela: 2501304829/2010