Především opoziční KOA a Piráti kritizovali postup vládnoucí koalice ANO, Karlovaráků a ODS, která tyto zakázky za desítky milionů zrušila.

„Výběrové řízení na poskytování energetických služeb jsme připravovali dva roky. Jde o soubor 15 budov, jejichž budoucí energetické úspory zaručovaly městu každý rok úsporu v řádech milionů. Seznámili jste se vůbec s parametry této zakázky?“ dotazoval se vedení města zastupitel Petr Kulhánek (KOA). Náměstkyně Hana Zemanová (Karlovaráci) ale postup města obhajovala právními pochybnostmi a zdůraznila, že v zakázce za 290 milionů došlo k řadě procesních pochybení.
„V průběhu výběrového řízení byly měněny podmínky, kód CPV byl nedostatečně uveden, technické požadavky byly rozšířeny a prodloužena zadávací lhůta. Doporučené právní stanovisko je tedy zakázku zrušit,“ vysvětlila náměstkyně.
Zrušení uzavřené smlouvy na pronájem restaurace Kafe Rolava je podle opozice také nesmyslné.

„Budoucí nájemce mohl při stavbě specifikovat své požadavky, proto jsme soutěž na pronájem vyhlásili. Uspěl žadatel, který nabídl 312 tisíc tisíc korun. A co bude teď“? opřel se i do tohoto rozhodnutí vedení města bývalý primátor Petr Kulhánek. Podle náměstkyně Hany Zemanové ale není zatím známo, zda bude budova dostavěna a s dodavatelem město podle ní jedná.

Podpořil ji i náměstek Petr Bursík (ODS), který bývalé vedení města kritizoval za snahu dostavět zbouranou pergolu v areálu Rolavy.

„Bez smlouvy tady lítají miliony a my to teď musíme řešit,“ vyčetl Kulhánkovi . Stejně tak si náměstek Bursík stál za zrušení tří z pěti zakázek pro Lázeňské lesy, což opozice považuje za unáhlené a pro Lázeňské lesy riskantní. „Po dohodě s ředitele této městské příspěvkové organizace jsme vše prodiskutovali a na těžbě dřeva se předběžně dohodli. Pokud nastane kůrovcová kalamita, pak ji budeme řešit okamžitě. Není tedy třeba nasmlouvat si dopředu zaměstnance, stejně jako výjimky na pořízení technického zařízení k těžbě,“ zdůraznil náměstek Bursík.

Toto vysvětlení ale opozici nestačilo a například podle Pirátů se u nové koalice (ANO, Karlovaráci a ODS) začíná stávat pravidlem nedostatečné vysvětlování jejích kroků. „V podkladový ho materiálech se zastupitel nedozvěděl, co je špatně. Trochu mi přijde, že se paušálně a bez hlubší kontroly rušily zakázky u problémových institucí, mezi něž patří i Lázeňské lesy. Přičemž se ukázalo, že je rušení buď zbytečné nebo nemožné,“ konstatoval zastupitel Jindřich Čermák (Piráti).

Co říká na tvrzení současného vedení města, že za projekty energetických služeb (EPC) mimo jiné zaplatí 290 milionů, což je příliš drahé, zastupitel města a bývalý primátor Petr Kulhánek (KOA)?

To by popíralo podstatu EPC projektu. Patnáct budov má být upraveno za celkem 290 milionů. Větší část je kryta investici společnosti, která vyhrála výběrové řízení. Ta si ji umořuje z budoucích úspor. Menší část má být kryta dotaci ze Státního fondu životního prostředí. Je tam také spoluúčast města. Ne všechny práce lze zahrnout do skupiny vedoucí k energetickým úsporám. Konkretní části investice měly byt upraveny ve smlouvě, která měl administrátor zakázky po vyhlášeni vítěze tendru připravit pro orgány města.

Známý fotograf Jaroslav Houf zvaný FoFiFo.
O čem se kdysi nesmělo ani šeptat