Kromě politických matadorů, jako je ČSSD, ODS, KDU-ČSL, TOP 09 či STAROSTOVÉ a nezávislí nebo Piráti a Zelení, se letos pokusí své kandidáty do parlamentu prosadit například REALISTÉ, ROZUMNÍ, Řád národa, znovuzrozená ODA, Blok proti islamizaci či hnutí Referendum o Evropské unii. To ostatně kandidátku na krajský úřad elektronicky zaslalo na poslední chvíli, tedy půl hodiny před skončením termínu podání.

Zda jednadvacet kandidujících stran a hnutí bude číslem konečným, to určí až kontrola a přezkoumání kandidátních listin. Rozhodnutí o registraci k volbám, které se konají v pátek 20. a v sobotu 21. října, tak Krajský úřad Karlovarského kraje vydá až 1. září.

BYLO A BUDE NÁS PĚT

Počty mandátů jednotlivých krajů stanovuje zákon a odpovídají počtu obyvatel. Na Karlovarský kraj jich tak připadá pět. Před čtyřmi lety byla ve volbách v regionu nejúspěšnější ČSSD se ziskem 26 185 hlasů a nyní má ve Sněmovně dva zástupce. Josefa Novotného ze Sokolova, jenž už ale řady sociálních demokratů opustil, a Markétu Wernerovou z Karlových Varů, současnou lídryni ČSSD do letošních voleb. Těsně za sociálními demokraty skončilo ve volbách v roce 2013 se ziskem 26 158 hlasů hnutí ANO, které také získalo dva mandáty. V parlamentu tak voliče v kraji zastupuje Roman Procházka a Zdeněk Soukup, oba z Chebu. Ani jeden z nich ale ANO letos do voleb nepovede. Lídrem tohoto hnutí je ministr dopravy Dan Ťok. Třetím úspěšným subjektem v uplynulých volbách byla KSČM. Té dalo hlas 16,72 procenta voličů a do Sněmovny vyslali skokana Jaroslava Borku z Karlových Varů. A ten se letos pokusí úspěch zopakovat už jako lídr KSČM do voleb.

Při výběru svého kandidáta se v letošním říjnu bude voličům zřejmě motat hlava, a do volební kampaně by tak všechny strany a hnutí měly zařadit i heslo Člověče, nezlob se. Protože o úspěchu kandidujících bude především rozhodovat počet lidí, kteří budou volit. Před čtyřmi lety k urnám přišlo necelých 52 procent oprávněných voličů.

VOLEBNÍ PERLIČKY

Už historicky je dané, že v každých volbách někteří politici změní politické dresy. Zatímco hejtmanka Jana Vildumetzová před čtyřmi lety kandidovala jako dvojka za ODS, letos je čtyřkou na kandidátce ANO. Josefa Novotného, ještě za ČSSD v minulých volbách nejúspěšnějšího politika, který se ziskem 21,34 procenta hlasů získal totální volební prvenství, už na kandidátce nenajdeme. Zato Jaroslavu Borkovi (KSČM), společně s Josefem Novotným obviněnému v kauze ROP Severozápad, hlas dát můžete. A ještě jedna anomálie se do letošních voleb vloudila. Názvy některých stran a hnutí jako by řinčely zbraněmi, obavami z islamismu, obranou národa, výraznou nechutí k Evropské unii a vlastenectvím.

Kdo kandiduje?

1. politické hnutí Řád národa Vlastenecká unie

2. politická strana ROZUMNÍ stop migraci a diktátu EU peníze našim občanům, důchodcům, dětem, zdravotně postiženým

3. politické hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura

4. ČSSD

5. Česká pirátská strana

6. politické hnutí ANO 2011

7. KSČM

8. ODS

9. KDU-ČSL

10. Sdružení pro republiku Republikánská strana Československa Miroslava Sládka

11. Dělnická strana sociální spravedlnosti

12. politické hnutí Sportovci pro společnost

13. Strana zelených

14. Strana svobodných občanů

15. politická Strana Práv Občanů

16. politická strana ODA

17. TOP 09

18. politická strana

REALISTÉ

19. Blok proti islamizaci Obrana domova

20. STAROSTOVÉ a NEZÁVISLÍ

21. politické hnutí Referendum o Evropské unii