Ty tam však nejsou jen tak, ale slouží k efektivnějšímu zavlažování. Zejména se vaky objevují u stromů vysazených v dlažbách, kde stromy nemají moc šancí dostat se ke spodní vodě.

Vaky se umístí ke stromům a naplní vodou, jejich kapacita je 60 litrů. „Fungují na principu kapkové závlahy. To znamená, že se voda postupně uvolňuje a odkapává přímo ke kořeni stromu,“ vysvětlil ředitel Správy lázeňských parků Miroslav Kučera. Také se do jejich obsahu mohou přidat různá hnojiva.

Město zakoupilo zhruba 270 vaků, jejichž cena byla 200 tisíc korun.

„Zavlažování je efektivnější hlavně proto, že se voda neodpařuje a je stromu dodávána postupně. Voda se tedy plně využije a nesteče po okolním povrchu, jako je tomu u klasického zalévání. Šetří se nejen voda, ale i peníze například za náklady spojené s obnovou uschlých stromů, s užíváním strojů a jejich opravami, pohonné hmoty nebo čas zaměstnanců, kteří se díky tomu mohou věnovat jiným činnostem,“ uvedl Kučera.

Navíc se dají použít opakovaně a město plánuje jejich aplikaci i následující roky. A to nejen v období sucha, velkými pomocníky jsou i při výsadbě nových stromů, kdy zabraňují šoku, který může strom utrpět po prvním vysazení, a zvyšují šanci na ujmutí v půdě.

Bohužel se našli vandalové, kteří ničí cizí majetek. Několik vaků bylo nalezeno rozříznutých na Sokolovské ulici. Správa lázeňských lesů se to zatím snaží vyřešit jejich zalepením.

V centru města se tento problém naštěstí neobjevil pravděpodobně kvůli kamerovému systému.

Biodožínky se konaly na farmě v Ležnici už po patnácté.
FOTO: Biodožínky aneb jak žijí zemědělci