Půjčovny kol Českých drah v Karlovarském kraji ukončily druhou sezónu své existence. V nabídce letos jako v jediném kraji v České republice měly nově i elektrokola. Krajské centrum osobní dopravy ČD mělo celkem 567 výpůjček. „Největší zájem jsme zaznamenali v lázeňských městech, stejně jako v loňském roce. Spolupracujeme s hotely a lázeňskými domy. Zvýšený zájem především z řad lázeňských hostů je výsledkem dobře zacílené propagace," uvedl Vladimír Omelka, ředitel Krajského centra osobní dopravy Českých drah v Karlových Varech.

Nejvíce kol, celkem 215, se půjčilo v Karlových Varech dolním nádraží, druhé místo patří Mariánským Lázním se 150 zapůjčenými bicykly, na třetím místě je pak Cheb s 94 výpůjčkami. Podobné pořadí je také u elektrokol. Na prvním místě jsou Karlovy Vary, následují Mariánské Lázně a třetí místo patří Sokolovu.

V letošním roce se počet půjčoven rozšířil. K původním půjčovnám v Karlových Varech, Mariánských Lázních, Chebu a Sokolově přibyly ještě další ve Františkových Lázních, Nejdku a Lokti. „Zákazníci oceňovali kvalitu kol, možnost výpůjčky přilby a také letáčky ČD s uvedenými tipy na výlety i jednotlivé mapky cyklotras," sdělila mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková. Během sezóny měli cyklisté k dispozici 40 trekingových nebo horských kol v dámské i pánské verzi, včetně dětských bicyklů, a dále 4 elektrokola. „Největší výhodou je, že cestující mohou kolo vracet jinde, než si ho půjčili," poznamenala Pavlíková s tím, že projekt půjčoven kol vznikl v souvislosti s vybudováním páteřní cyklostezky z Karlových Varů do Chebu údolím řeky Ohře, která navazuje na další cyklistické trasy v Krušných horách, Slavkovském a Českém lese i v sousedním Bavorsku, Sasku a Durynsku.

A jak se na zavedenou službu dívají obyvatelé regionu? „Je to celkem lákavé. Příští rok bych si takto nějaké kolo mohl vypůjčit a projet se po památkách. Třeba navštívit hrad v Lokti nebo statek Bernard v Královském Poříčí. Své vlastní kolo nemám, tudíž jinou možnost, jak se svézt na bicyklu, nemám," řekl Zdeněk z Rotavy.

Půjčovny ČD byly letos otevřené do 4. listopadu.