Jestli nyní něco velmi tíží Romana Malečka, ředitele KV Areny a karlovarského bazénového centra, pak je to chlor. Právě tento jedovatý plyn zapříčinil sobotní evakuaci plavců z bazénu po informaci, že kvůli jeho úniku jim hrozí otrava.

Roman Maleček ale tuto zprávu včera dementoval. „Do bazénku pouze unikl nasycený roztok vody chlorem," vysvětlil. Limit roztoku v malém bazénku byl překročen desetkrát. Místo 0,5 až 0,9 miligramu na jeden litr vody byla jeho hodnota ve vodě 5,6 miligramu na litr vody. Podle vedení bazénového centra tak lidem žádná otrava ani nebezpečí nehrozily.

Policie ale událost stále šetří jako obecné ohrožení.

Za únik vody nasycené chlorem mohli dva zaměstnanci bazénového centra, jejichž chování přirovnal ředitel k lidské blbosti a debilitě.

„První z nich uzavřel při čištění malého bazénku přívod vody, druhý při přebírání směny zařízení nezkontroloval. Chlor tak byl dávkován do potrubí, kde se hromadil. Druhý zaměstnanec, který v sobotu přebíral službu, si neověřil koncentraci chloru ve vodě, a když mu plavčice nahlásila, že v bazénku je málo vody, otevřel ventil a do bazénku se dostala voda nasycená chlorem," popsal událost Maleček.

Ačkoli podle něj koncentrace plynu nebyla taková, aby se spustila čidla a vyhlásila poplach, po upozornění, že je u toboganu cítit chlor, pracovnice recepce raději zavolaly na 112 a spustily tím zásah hasičů, policie a zdravotníků. Zásah podle Malečkova odhadu přišel na stovky tisíc korun. Asi 100 tisíc bude stát ztráta na tržbách, nejhorší ale podle Malečka bude poškozená pověst.

„Pokud rada města posoudí, že za to mohu či jsem selhal, dám svůj post k dispozici a rezignuji. Nemám problém odstoupit z funkce," řekl.

Oběma zaměstnancům, kteří porušili provozní řád bazénového centra, nyní hrozí finanční postih nebo propuštění. „Čekáme, až policie případ uzavře," vysvětlil ředitel. Vedení KV Areny po této události neprodleně kontaktovalo všechny dodavatele. „Snažili se přijít na to, co se stalo. Jak jsme si ověřili, naše technologie se běžně používá v desítkách bazénů a takový případ se nikde nestal. Nakonec jsme zjistili, že šlo o lidské selhání," konstatoval ředitel Maleček.

KV Arena už nabídla poškozeným, že je odškodní. Nemocnice jim ovšem odmítla vydat seznam lidí, z nichž bylo osmnáct dětí, které sanitky přímo z bazénu odvezly na ošetření. Proto prosí, aby se vedení KV Areny ozvali. „Zatím nás kontaktovala asi desítka z nich," uvedl Maleček. Bazén jim nabídne například permanentku do bazénu nebo i finanční náhradu. Vstupné bylo lidem vráceno automaticky.

Podle technického vedoucího bazénu Zdeňka Houdka se v bazénu udělají taková technická opatření, aby se podobné chybě zabránilo. „Například vybavíme přívod vody čidlem, které bude hlásit, že je ventil zavřený. Zároveň by měl na to upozornit akusticky," uvedl Houdek.

Podle Malečka ale nyní bazénové centrum zvažuje, že by přešlo na jinou látku a bazén by chlorem nečistilo. „Je to ovšem otázka peněz. Zatím je chlor stále finančně nejefektivnější a nejúčinnější," dodal.

Podle vedoucího krytého bazénu v Sokolově Karla Kouteckého se podobná nepříjemnost ve zdejším bazénu stát nemůže. „V Karlových Varech upravují vodu takzvaným plynným chlorem. My používáme kapalný chlornan sodný. Jak už je z názvu patrné, nejde o plyn, a do ovzduší tudíž nemůže uniknout," konstatoval Koutecký.

V chebském bazénu by k podobnému úniku nemělo dojít. V posledních letech zdejší pracovníci žádný takovýto problém nezaznamenali. K této problematice se vyjádřil také Zdeněk Jánský, vedoucí sportovních zařízení společnosti Chetes, která se o místní sportoviště stará.

„V Karlových Varech mají chlorové hospodářství řešeno počítačovým systémem. My v Chebu nemáme takový stupeň technologie. V místnosti mimo bazén máme pětašedesátikilovou lahev s chlorem a přístrojem, který tuto látku dávkuje a přivádí do strojovny, jež je vybavena signalizačním zařízením," uvedl Jánský.

„Odtud by se unikající plyn poté neměl dostat do prostoru, kde se koupou lidé. Podobné nebezpečí ovšem může nastat z nedbalosti některého z pracovníků," dodal. V mariánskolázeňském městském bazénu používají také jinou technologii než v Karlových Varech. K úniku plynu tak nemůže vůbec dojít a návštěvníci se nemusí ničeho obávat. „Používáme technologii dávkování chlornanu v kapalné formě," uvedl ředitel Správy městských sportovišť Mariánské Lázně Radek Pich. „Je to technologie starší, ale za to bezpečná. Vše máme hlídané jak přístroji, tak pracovníky," dodal. Při sobotním úniku chloru ve vodě v Karlových Varech zdravotníci ošetřili asi třicítku lidí, tři byli převezeni na pozorování do nemocnice a po několika hodinách propuštěni.