Podstatně se ale zvýšil počet telefonátů na linku 158, kam lidé mnohem více volají a udávají spoluobčany kvůli nenošení roušek nebo popíjení alkoholu na veřejnosti.

„Převážná část těchto oznámení se nezakládá na pravdě nebo se na místě po příjezdu policejní hlídky nikdo nenachází,“ uvedla policejní mluvčí Kateřina Krejčí.

„Za uplynulý týden provedli policisté v Karlovarském kraji přes 16 737 kontrol,“ vyčíslila policejní mluvčí.

Při těch zjistili 449 porušení mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví České republiky. „Za nenošení ochranných prostředků dýchacích cest uložili policisté na místě pokutu v 271 případech,“ uvedla mluvčí. Celkem 22 přestupků pak oznámili muži zákona správnímu orgánu k projednání a 156 prohřešků vyřešili domluvou.

Petr Janda s Olympicem stále hraje, píše nové písničky a vydává nové desky, protože má ještě pořád nápady.
Držím hubu a krok, tvrdí Petr Janda

„Pokud narazí na občany, kteří si pouze zapomenou nasadit roušku, upozorní je a oni si jí poté nasadí,“ vysvětlila Kateřina Krejčí.

V případě, že hříšníci nereagují na upozornění, aby si roušky nasadili, nebo se přestupku dopouští opakovaně, přistupují policisté následně k tomu, že jim uloží na místě pokutu nebo přestupek oznámí správnímu úřadu.

Kromě roušek řeší policisté i další porušení nařízení. „Při kontrolách zjistili 153 porušení krizových opatření vlády. V 98 případech uložili na místě pokutu, 11 přestupků oznámili příslušnému správnímu orgánu k projednání a 44 prohřešků vyřešili domluvou,“ řekla Kateřina Krejčí.

Ukáznění jsou i provozovatelé restaurací a obchodů, které musí být v této době uzavřené. „Většinou se s tím při kontrolách na území Karlovarského kraje nesetkávají.“

Občas ale policisté zaznamenají porušení nařízení týkající se zákazu vycházení po 21. hodině. „Většinou jde o porušení ze strany jednotlivců.“

Ilustrační foto
Kraji se podařilo po měsících najít sportovního lékaře