„Voda na zahradu naláká hmyz, ptáky i divoce žijící živočichy. Přírodní koupací jezírko je rájem pro obojživelníky i vodní ptactvo. Čím větší rozmanitost své zahradě dáte, tím více života v ní bude. Rozhodně neočekávejte, že bude život na zahradě, které dominují anglický trávník, štěrk a pár jehličnanů,“ říká Dana Münsterová, zahradní architektka z Blanska.

Identifikujte nebezpečí

Je však důležité zajistit, aby vodní prvek byl nejen atraktivní, ale také bezpečný. A kromě designu bazénu nebo jezírka je třeba vzít v úvahu také chovaná zvířata. Bazény a jezírka mohou být pro domácí mazlíčky nebezpečné. Nehodám v bazénu lze předcházet a riziko výrazně snížit přijetím základních opatření.

Vše je efektivní a jednoduché.
Botanická paráda: Skvostně řešená zahrada u domu nad Vltavou vás okouzlí

Mnoho chovatelů si neuvědomuje, jak nebezpečné mohou být bazény, zahradní či koupací jezírka pro jejich chlupaté kamarády. Utonutí je velkým rizikem, které je třeba řešit. Zajistěte, aby venkovní vodní plocha měla řádné oplocení, které chrání zvířata i děti bez dozoru před pádem do vody. Na bazén pořiďte kvalitní a bezpečné zastřešení.

„V momentě, kdy například kočka loví, má selektivní vnímání a své okolí nevidí a neslyší. Může proto spadnout do bazénu. Pokud tam nejsou třeba schůdky, může se utopit. Podobné úskalí je také u jezírek. Doporučuji do nezakrytého bazénu dát například polystyrenový ostrůvek, díky němuž se může vydrápat vodu nejen ona, ale každé zvířátko, jenž nedopatřením skončí ve vodě,” říká zvířecí psycholožka Klára Nevečeřalová.

Jak naučit psa plavat?

Zdroj: Youtube

Mějte při ruce pomocníky

Zvěř neumí chodit po bazénových schůdcích. Navíc je to prakticky nemožné, pokud je žebřík příliš úzký a kluzký. „Kupte nebo jim vyrobte protiskluznou rampu, aby se vždy dostala z nebezpečí bez větší námahy. U jezírek zase dbejte na pozvolný vstup do vody. A nezapomeňte zkontrolovat také bezpečnost studní a sudů na dešťovou vodu,“ říká zahradní designérka Aneta Křováková.

Terasa nabízí možnost posezení s přáteli u grilu.
Terasy: Jak je využít na malém či svažitém pozemku

Užitečnými pomocníky při záchraně menších tonoucích zvířat z jezírka či bazénu jsou podběrák, košťatě či lopata. Pokud chováte větší zvířata, měli byste mít vždy na dosah dlouhou a širokou dřevěnou desku, kterou lze použít jako záchrannou rampu.

Vytvořením krásného a bezpečného vodního prvku přidáte další dimenzi vašemu domovu. S pečlivým plánováním a správnými materiály můžete vytvořit ohromující vodní prvek, který je atraktivní, praktický a bezpečný pro všechny obyvatele zahrady.

Jak na bezpečné jezírko a bazén

- Bezpečnostní kryty, mobilní i trvalé oplocení či sítě zabrání vstupu zvířat.
- Protiskluzové rampy a schůdky pomohou zvířatům uniknout z vody.
- Kolem bazénu používejte bezpečné materiály pro terénní úpravy.
- Upravte okolí a odřízněte převislé větve. Zabráníte pádu ptáků či veverek do vody.
- Udržujte v okolí bazénu pořádek. Věci kolem nebo v bazénu povzbuzují zvířata ke skoku do vody.