V čase koronaviru patří mezi osoby nejohroženější těžkým průběhem nákazy lidé s vysokou tělesnou hmotností. Hrozí jim ale i další závažná onemocnění, nejenom covid-19. Například potíže se srdcem či cukrovka. Problém ale je, že se mnoha nich nedaří zhubnout, a to i tehdy, když drží dietu nebo pravidelně sportují.

Restaurace v době koronaviru
Registrace v restauracích? Babiš odmítá opatření, které navrhl Prymula

Jak ale na to? Jednou z možností je samozřejmě kontaktovat dietologa či si najmout osobního trenéra v posilovně. To si ale vzhledem k ceně nemůže dovolit každý. Pomoci pak může například speciální přistroj, který člověku změří, kolik a kde má tuků, svalů a vody. Z podobné analýzy se dá přesně určit, jak nasměrovat svůj jídelníček či sportovní aktivity.

Podobná analýza rozložení tuků a svalů v těle však pomáhá nejenom lidem, kteří trpí viditelně vysokou nadváhou, ale i těm, kteří na první pohled vypadají štíhlí. Zjistí totiž, zda si svými tělesnými aktivitami neodbourávají svalstvo, zatímco tuk zůstává v jejich těle uložený dále.

Podobnými přístroji disponují například někteří dietologové, kliniky či fitness centra. Většinou si za to ale účtují několik set korun. Síť lékáren Dr. Max nyní nabízí lidem možnost, aby si analýzu nechali na přístroji InBody zdarma udělat v šestnácti jejich pobočkách ve všech krajích České republiky. A to bez předchozího objednání. „Po analýze dostane vyšetřený vlastně takové ‚vysvědčení‘ o svém tělesném stavu,“ říká mluvčí společnosti Michal Petrov.

Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: Další opatření jsou tu. Podívejte se, co bude od pondělí platit

A jak takové vyšetření probíhá? Člověk si stoupne na přístroj bosýma nohama a uchopí madla přístroje holýma rukama přesně v místech, která určí obsluha. „Celé měření trvá jen několik desítek sekund a nedoporučuje se u těhotných žen a osob s kardiostimulátorem,“ upozorňuje společnost Dr. Max s tím, že po každém člověku bude přístroj samozřejmě dezinfikován. Kde všude je možné měření podstoupit, zjistíte například ZDE nebo v tabulce níže.

Jak funguje analýza

Přístroj InBody pracuje s odlišným odporem, který slabému elektrickému proudu kladou různé tkáně v těle. Díky tomu tak přístroj velmi rychle a velmi spolehlivě rozpozná, kde se v těle nachází jaká tkáň. Přístroj tak nejenom že vypočítá celkové množství tuků, svalů a vody v těle, ale zvládne i sofistikovanější výpočty, například vnitřní, tzv. viscerální tuk, který se nachází v dutině břišní, nebo naopak spolehlivě odhalí přílišné zavodnění. Díky absolutním, ale i procentuálním hodnotám, množství tukové, ale i svalové hmoty, dokáže například velmi přesně určit, které svalové skupiny jsou přetěžované nebo oslabené a výsledky měření na InBody tak dovedou efektivně pomoct i v plánování pohybové aktivity.