Největší podíl tvořily spotřební daně. "Celníci vyinkasovali na daních z minerálních olejů, vína, piva, lihu či tabáku téměř 500 milionů korun," vypočítává mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj Lenka Havelková. Inkaso za ekologickou daň se vyšplhalo na třicet milionů korun.

Přes hranice kraje putovalo také zboží ze zemí mimo Evropskou unii, které je zatížené clem. Na něm celníci vybrali 72 milionů korun. V pokladně státu ale nezůstanou, více než 80 procent připadá právě Evropské unii.

Dost se i pokutovalo

Část příjmu vybrali celníci také na pokutách. Nejčastěji padaly za porušení předpisů v oblasti elektronického mýtného. "Právní oddělení projednalo ve správním řízení bezmála 200 případů a uložili 140 pokut, ve výši 1,2 milionu korun," upřesňuje Havelková. Dvě stě milionů korun pak vybrali celníci v rámci dělené správy.

S padělky a drogami se čile obchodovalo

Mimo výběru cla a daní zaměstnaly celníky také padělky. A jejich prodej nejen na tržnicích, ale i v kamenných obchodech. Málo jich nebylo, celníci jich zabavili přes pět tisíc. "Prodejci zboží nabízeli jako originály světoznámých značek. Nejčastěji se jednalo o padělky či napodobeniny značkového textilu, obuvi, kabelek, galanterního zboží, ale také prací prášky či rostlinné postřiky," vyjmenovává mluvčí celníků. Jejich prodejem by majitelům ochranných známek vznikla škoda bezmála dvacet milionů korun.

Chebská nemocnice.
Otevřete hranice sanitkám, apeluje výzva. V Chebu prý dochází k selekci pacientů

Na hranicích se také podařilo zadržet nezdaněný alkohol, cigarety a tabák, ze kterého by se daňový únik vyšplhal přes 600 tisíc korun. Stranou zájmu překupníků nezůstaly ani drogy, na jejichž odhalování spolupracovali celníci z Čech a Saska společně. Přes hranice zamířilo více než kilo a půl marihuany a pervitinu a tisíc tablet extáze. Nejčastěji je dealeři posílali obyčejnou poštou, ale také skrze vlakovou dopravu.

Statistiku celoroční práce celníků uzavírají kontroly hazardu. Při nich objevili pětadvacet nelegálních hracích automatů a jedenáct dalších hracích přístrojů.

V roce 2020 celní správu v Karlovarském kraji méně zaměstnávali nelegální migranti. Nejvíce se jich, jedenáct, podařilo zadržet v únoru. "Jednalo se o muže ve věku od 16 do 36 let," uvedla mluvčí policie Karlovarského kraje Zuzana Týřová. Řidič a spolujezdec kamionu, který migranty převážel, čelili přečinu Organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice.