„Ano, mohu potvrdit, že ředitel postavil mimo službu dva pracovníky oblastního ředitelství,“ sdělila mluvčí cizineckých policistů Ilona Vaníčková. „Z jakého důvodu říct ale nemohu,“ dodala Vaníčková.

Cizineckým policistům se stala osudná akce s názvem Sněženka, kterou ve středu 6. května pracovníci Inspekce Policie České republiky ukončili.

„Zadrželi jsme policistu a policistku Policie České republiky, Oblastního ředitelství Služby cizinecké policie Plzeň, kteří jsou podezřelí z trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele, přijímání úplatku a podplácení,“ sdělila mluvčí inspekce Martina Lídlová." Bez trestu neodejdou pravděpodobně ani tři další lidé, kteří jsou podezření z podplácení.

A proč vlastně obviněním policista a policistka čelí?

„Od podzimu roku 2008 měli s civilními osobami vyřizovat nadstandardními způsoby žádosti cizinců o povolení pobytů na území České republiky a za tyto služby přijímali finanční hotovost nebo jiné výhody,“ vysvětlovala Lídlová. „Podezřelý policista, jeho kolegyně a civilní osoby byli předáni s návrhem na zahájení trestního stíhání státnímu zástupci Okresního státního zastupitelství Plzeň – město,“ řekla mluvčí a dodala, že státní zástupce návrh akceptoval a zahájil trestní stíhání všech podezřelých.

Mnozí obyvatelé se shodují, že je právě Chebsko živnou půdou pro podplácení. „Je to zvláštní, že chtějí být lidé z východu hlavně u nás za západě,“ řekl třiatřicetiletý Martin Černý z Chebu. „Možná je zde opravdu ‚jednodušší‘ jednání.“

I internetové diskuze potvrzují, že korupce z Chebska zdaleka nezmizela. Na jednom z portálů se objevil také, že například příspěvek jedné bývalé Chebanky, která uvádí svou, jak se policisté příliš přátelili s nekalými živly. „Z kamarádů ze školy vyrostly stroje na eura a dolary,“ končí příspěvek.