Falešný diplom o absolvování magisterského studia na Pedagogické fakultě Západočeské univerzity v Plzni si podle obžaloby, která zazněla u okresního soudu v Plzni, pořídila Jaroslava Dominika Koubová (42) z Rokycanska. Díky němu pak získala místo na jedné z plzeňských středních škol, kde skutečně několik měsíců učila. Žena ale vinu popírá, tvrdí, že byla podvedena mužem, jemuž věřila, že pracuje na univerzitě.

„Opatřila si falzifikát diplomu Západočeské univerzity, který uvádí, že získala vysokoškolské vzdělání studiem v magisterském studijním programu Učitelství pro základní školy, ve studijních oborech Učitelství informatiky pro základní školy a Učitelství technické výchovy pro základní školy,“ uvedl v obžalobě státní zástupce, podle něhož Koubová diplom předložila v listopadu 2019 ve škole jako doklad o svém dosaženém vzdělání a díky tomu byla přijata na pozici pedagoga. Diplom později předložila i na studijním oddělení fakulty v Plzni, kde ale shledali, že jde zřejmě o falzifikát. Jako první na ni ale kvůli podezření, že používá neoprávněně titul Mgr., podal trestní oznámení její bývalý partner, s nímž už roky vede soudní spory. Následován byl děkanem.

Pavel Nedvěd odehrál mistrovské utkání I.B třídy ve Skalné.
Pojďte se projít Skalnou po místech, kde začínal Nedvěd

„S obžalobou nesouhlasím, falešný diplom jsem si úmyslně nepořídila,“ uvedla před soudem Koubová, která je nyní v pracovní neschopnosti a podle svých slov studuje obor diplomovaná vše-obecná sestra na soukromé vysoké škole. Dodala, že má bakalářský titul z Metropolitní univerzity Praha, kde studovala cestovní ruch. V roce 2019 si chtěla rozšířit vzdělání, a tak navštívila při dni otevřených dveří pedagogickou fakultu. Tam potkala Pavla Kubeše, který jí řekl, že jí fakulta může umožnit individuální studium. V březnu se jí ozval a domluvili se, že začne studovat. „Poslala jsem mu devět až deset seminárních prací,“ řekla obžalovaná. „Nebylo vám divné, že jste vysokou školu udělala za dva a půl měsíce, zvlášť když jste předtím jinou vysokou školu studovala? Že jste nedělala žádné zkoušky, diplomovou práci, státnice?“ ptal se jí soudce Vladimír Žák. „Bylo mi to divné. Možná si myslíte, že jsem blbá blondýna, ale já mu věřila,“ tvrdila Koubová.

Verzi Kubeše soud neslyšel, neboť se na líčení nedostavil. Stejně jako nepřišel před několika dny ke svému soudu, kde se jako obžalovaný zpovídání z padělání veřejných listin, mimo jiné diplomu pro Koubovou.

Líčení bude pokračovat v květnu. Obžalované hrozí až tři roky vězení.