Ten je sice v loni v dubnu odsoudil k podmínečným a peněžitým trestům, krajský soud ale kauzu vrátil zpět k projednání. Obžaloba bývalého mariánskolázeňského místostarostu Petra Horkého viní z podplácení. Janu Mrencovou pak z přijetí úplatku. Jana Mrencová měla Petru Horkému slíbit, že za pětadvacet tisíc korun ovlivní novináře MF Dnes. Ten měl údajně připravovat negativní reportáž o bývalém místostarostovi.

Okresní soud musí podle Krajského soudu v Plzni zvážit, zda Jana Mrencová neuvedla bývalého místostarostu v omyl v úmyslu obohatit se a způsobit mu škodu nepravdivou informací o přípravě článku, tedy jestli nešlo z její strany o pokus o podvod. Nepodařilo se totiž prokázat, jestli byla vůbec nějaká reportáž připravována a ani to, jaký redaktor měl na materiálu pracovat. Jméno novináře se totiž policistům zjistit nepodařilo.

OBŽALOVANÁ lobbistka Jana Mrencová, která čelí obžalobě z přijetí úplatku, přišla poprvé k chebskému soudu.
Lobbistka k soudu dorazila

Celá kauza začala v říjnu roku 2014, kdy Petra Horkého s dvaceti tisíci korunami v kapse i Janu Mrencovou zatkla policie. Tehdy policie vyšetřovala Petra Horkého kvůli jinému případu, jehož vyšetřování se později zastavilo. Při odposleších, proti nimž se advokáti obou obžalovaných ohrazují, v souvislosti s kauzou CHEVAK, ale narazili policisté na telefonický rozhovor bývalého místostarosty a známé lobbistky.

Jana Mrencová měla podle státního zástupce při telefonickém hovoru požádat Horkého o pětadvacet tisíc korun pro nezjištěného redaktora.

Ilustrační foto
Uvedl nepravdivé údaje, a ještě nesplácel splátky

Peníze měly sloužit na to, aby nebyly v článku uvedeny informace, které by mohly Horkého poškodit. Jak řekl bývalý místostarosta částku bral jako odměnu pro agenturu Jany Mrencové, která pro něj v minulosti zajišťovala PR služby. „Podplácení důrazně odmítám,“ řekl bývalý mariánskolázeňský místostarosta. „Předpokládal jsem sepsání smlouvy,“ uvedl.

Ani známá lobbistka Jana Mrencová se necítí být vinna. Podle ní měla částka sloužit k zadání inzerátu v novinách, který by vysvětlil případy, jež se údajně týkaly Petra Horkého a které by veřejnost přijímala negativně.