Štěstí pak měl i u soudu. Krajský ho sice poslal do vězení, ale odvolací vrchní soud trest zmírnil na podmínku.

Vše se odehrálo v prvních hodinách roku 2019 na Sokolovsku. Mladík, který několik týdnů předtím oslavil 16. narozeniny, se šel projít s kamarádem. Spatřili 33letého Josefa B., o němž si mysleli, že hází petardy, ale později zjistili, že propíchal pneumatiky na jednom z aut, které patřilo jeho neoblíbenému členovi rodiny. Když ho na to upozornili, dostali se s ním do sporu. Muž chytil mladíka za bundu, kterou mu roztrhl, zmáčkl mu tvář a křičel na něj, ať se nestará o jejich rodinné záležitosti.

Seriál Deníku Mladí zločinci.Seriál Deníku Mladí zločinci.Zdroj: Deník/ Redakce

Rozrušený školák odešel domů, kde si postěžoval rodičům. Jeho matka šla k oknu a křičela na Josefa B. Ten odpověděl vulgaritami, na něž reagoval ženin manžel tím, že vyběhl ven. S Josefem B. se dostal do sporu a pak se začali prát. „Běž tátovi pomoct,“ vyzvala žena, sledující to z okna, syna. Hoch popadl v kuchyni nůž a rozběhl se na místo rvačky. Tam zcela nečekaně zasadil zezadu tátovu sokovi velkou silou čtyři rány nožem – tři do zad a jednu do ruky. „Slyšel jsem z okna 'zabij ho' a pak do mě ten kluk začal bodat. Bylo to rychlé,“ líčil u Krajského soudu v Plzni Josef B., který přes závažná zranění dokázal z místa utéci k nedaleké restauraci, kde zaslechli jeho křik o pomoc a přivolali záchrannou službu.

Obžalovaný Roman Mižikár před plzeňským městským soudem. Přivedla ho vězeňská eskorta.
Do basy musel jít bez peněz, maska ani zbraň nepomohly

Tím mu zachránili život. Muž, který ztratil velké množství krve, musel být letecky transportován do Fakultní nemocnice v Plzni, kde byl operován. „Bez včasné lékařské pomoci by zranění vedla zcela jednoznačně ke smrti, a to v důsledku rozsáhlé krevní ztráty při bodném poranění zasahujícím pravou plíci, bránici a zejména játra,“ konstatoval znalec.

„Bodnul jsem ho proto, aby dal pokoj tátovi, nechtěl jsem ho zabít,“ hájil se před soudem mladík. Podle odborníků, kteří zkoumali jeho duševní stav, netrpěl v době spáchání činu žádnou duševní poruchou. Uvedli také, že sice občas volí agresi jako způsob řešení konfliktů, nicméně z psychiatrického hlediska není jeho pobyt na svobodě nebezpečný, proto nenavrhli žádné ochranné opatření.

Voda pro rybník Bolevák – v pátek bylo slavnostně zahájeno napouštění přečištěné vody z Berounky do Boleváku. V rámci republiky jedinečný projekt vyšel včetně stavby a technologie městskou kasu na 60 milionů korun.
FOTO, VIDEO: Bolevák už vysychat nebude, naplní ho voda z Berounky

Senát krajského soudu uložil obžalovanému za vraždu ve stadiu pokusu nepodmíněný trest v délce 2,5 roku, který měl vykonat odděleně od ostatních odsouzených ve věznicích nebo ve zvláštních odděleních pro mladistvé. „Přineseným nožem naprosto nečekaně zaútočil na poškozeného, který byl k němu otočený zády, žádný útok nemohl předpokládat a nemohl se mu bránit,“ uvedl mimo jiné v odůvodnění verdiktu předseda senátu Jan Špeta.

Proti rozsudku se ale odvolal mladistvý i jeho rodiče a Vrchní soud v Praze mu trest výrazně zmírnil. Činil sice i nadále 2,5 roku, ale byl podmíněně odložen na zkušební dobu tří let. Zároveň mu uložil podrobit se ve zkušební době vhodnému programu sociálního výcviku a psychologickému poradenství. Zdůvodnil to tím, že je to pro mladistvého vhodnější trest než odnětí svobody.

Seriál Deníku Mladí zločinci
Závažné činy nepáchají jen dospělí. I kluci a děvčata mladší 18 let neváhají vztáhnout ruku na život druhého, znásilňovat, loupit či kořistit z prostituce. Jejich trestná činnost ale často zůstane utajena. Policie o ní takřka neinformuje a soudy jsou neveřejné s výjimkou rozsudku. Ani po odsouzení ale nesmějí být pachatelé ztotožněni. Deník pro vás připravil nejzajímavější případy mladistvých zločinců, které řešily v posledních letech soudy v západních Čechách.