Na lavici obžalovaných usedl dvaatřicetiletý Josef De Stefanis z Horního Slavkova, kterému přátelé přezdívají Desta.
Za ublížení na zdraví s následkem smrti mu hrozí až desetileté vězení.
K incidentu došlo letošního 28. února kolem druhé hodiny ráno na hornoslavkovské diskotéce X-Club. De Stefanis zde v podnapilém stavu napadl Ondřeje L. (✝31), údajně kvůli tomu, že mu šlápl na nohu.
„Poškozenému dal pěstí a ten spadl na záda," uvedl státní zástupce Roman Šustáček. Pád mladého muže na betonovou podlahu byl však fatální. Muž začal krvácet do mozku a ještě ten den v nemocnici zemřel.
„Moc se omlouvám, strašně moc," řekl De Stefanis v jednací síni poté, co předstoupil před trestní senát.
Kritický večer si dnes již vybavuje matně. Se svými přáteli byl předtím na oslavě narozenin u kamaráda a tam tekl alkohol proudem. Po půlnoci se skupina vydala na diskotéku, kde ten večer bylo poměrně dost lidí.
„On mi šlápl na nohu, tak jsem mu dal pěstí do obličeje," vypověděl muž při výslechu na policii. Včera před soudem však připojil i to, že poškozený a jeho bratranec, který tam byl s ním, jej měli napadnout. Podle De Stefanise na něj cosi pokřikovali a vystupovali agresivně. „Nechtěl jsem jim ublížit, spíš jen vystrašit, tak jsem se ohnal. Je mi líto, že ten muž zemřel," kál se obžalovaný. Přiznal však, že když je opilý, bývá agresivní.
Zraněnému muži však tehdy nijak nepomohl a z diskotéky v doprovodu kamaráda odešel. „Kdybych věděl, co se stalo, pomohl bych mu," hájil se.
Příbuzní po zemřelém muži se připojili k trestnímu řízení s nárokem na náhradu nemajetkové újmy. Dohromady požadují více než tři a půl milionu korun.
Hlavní líčení pokračuje 
v dalších dnech výslechy svědků.