Stejný scénář vymyslely na Sokolovsku hned dvě ženy, které tak obelhaly stovky lidí a přišly si na stovky tisíc korun. Kriminalistům se je ale podařilo dopadnout. Odborníci před pochybnými a nedůvěryhodnými obchody na internetu důrazně varují.

Třiadvacetileté ženě stačilo k podvodu málo. Na inzertních portálech vystupovala pod různými uživatelskými jmény. Nabízela tam zboží, jehož dodání podmiňovala předchozí úhradou kupní ceny převodem na různé bankovní účty. „Dělo se tak od října 2015 až do konce minulého roku. Pachatelka si peníze nechala posílat, i když věděla, že zboží nedodá a získané peníze si ponechá pro svoji potřebu,“ uvedla mluvčí sokolovské policie Kateřina Krejčí.

Žena takto podvedla na 150 lidí a způsobila škodu za čtvrt milionu. Celkem tak podvedla téměř 150 poškozených, kterým způsobila celkovou škodu za čtvrt milionu korun. „Sama jsem takto narazila. Objednala jsem si zboží za 300 korun a peníze poslala předem. Zboží ale nedorazilo. Bohužel u poctivých prodejců, kterými jsou často maminky, které prodávají, je tato praxe, že chtějí peníze předem, často běžná. Proto lidé nemají obavy. Ukazuje se ale, že lepší je si nechat vše zasílat na dobírku,“ říká matka Lucie C.

Řidič autobusu střetu zabránil, odnesla to jedna cestující.
Řidič autobusu střetu zabránil, odnesla to jedna cestující

Žena, kterou nyní policisté obvinili z podvodu, nemá na svědomí jen jeden. Přes internet se totiž seznámila s mužem, od kterého si po vzájemné domluvě převzala zboží v hodnotě 600 korun. Peníze mu ale za něj nakonec nedala. Navíc z něj vylákala šest tisíc korun coby půjčku. Muž ani tyto peníze už neviděl. Pachatelce hrozí až pět let vězení.

Jak již Deník informoval, tento měsíc policie obvinila z podvodu dvacetiletou ženu. Ta vymyslela naprosto stejný scénář. Nechala za sebou škodu za 340 tisíc korun. Oklamala kolem tří stovek lidí. Taktéž zboží inzerovala na různých portálech, peníze si nechala posílat předem, avšak zboží už k lidem nedorazilo. Vše začalo už loni. I jí hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi.

Odborníci radí, aby lidé nikdy na internetu nekupovali od inzerentů, kteří mají negativní hodnocení. Je dobré sledovat, jakým způsobem prodejce komunikuje a zda se podepisuje celým jménem. Dobré je také prodejci zatelefonovat, podvodníci často telefon nezvedají nebo uvádějí falešná čísla. Zboží si nechte zasílat na dobírku. Pokud s tím prodejce nesouhlasí, zboží neobjednávejte. Jak je patrné, podvodníci obvykle okradou větší množství lidí. Nespoléhejte na to, že podvod budou řešit ostatní poškození.

Hromadná nehoda na dálnici D6.
Havárie deseti osobních aut blokovala dálnici D6