Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) včera zasahoval v Úřadu regionální rady v Ústí nad Labem a na dislokovaném pracovišti na Krajském úřadu v Karlových Varech. Právě tento úřad rozděluje evropské dotace pro Ústecký a pro Karlovarský kraj.
Razii potvrdil i mluvčí Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad Vojtěch Krump.

Do sídla Rady regionu v Ústí si policisté přinesli ošoupané kufry a papírové pytle. Mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták se odmítl k razii vyjádřit. „Mám striktní příkaz od státního zástupce nepodávat žádné informace kromě potvrzení, že skutečně jde o naší akci,“ zdůraznil.

Zatímco v Karlových Varech policisté zajistili dokumenty, v Ústí nad Labem zapečetili nejméně deset kanceláří a specializovaný policejní útvar se vydal na lov dokumentů. Podle očitých svědků během dopoledne odvezl z kanceláří Rady tři počítače a několik kufrů dokumentů.

Státní zástupce ústeckého krajského zastupitelství Vladimír Jan, který jako žalobce u soudu figuruje v řadě významných kauz, pro Deník řekl, že prozatím platí informační embargo, proto nemůže sdělit konkrétní informace k případu. Dokonce ani zda dochází k razii kvůli podvodům či jinému trestnému činu. „V této fázi bohužel nemohu říci vůbec nic,“ zdůraznil Jan.

Mluvčí rady Marcela Klíchová potvrdila zapečetění kanceláří a pohyb kriminalistů v sídle Rady. Od začátku razie se spekulovalo o tom, že zásah možná souvisí s dotacemi na přístroje pro Krajskou zdravotní, obhospodařující nejvýznamnější nemocnice v Ústeckém kraji. Rada regionu soudržnosti Severozápad se zabývala například dotacemi na přístroje v Krajské zdravotní, které jsou podle auditu ministerstva financí předražené.

Policisté zapečetili také kancelář ředitele úřadu Petra Kušnierze, předsedy regionální rady a poslance Jiřího Šulce (ODS). Hovoří se o tom, že vyšetřování se dotkne politiků nejsilnějších stran v ústeckém regionu, ODS a ČSSD. Ale jedná se zatím jenom spekulace, které se množí jako houby po dešti, jak upozornil ústecký senátor Jaroslav Doubrava. Ten se zásahu nediví. „Hovořilo se příliš dlouho o problémech s evropskými dotacemi a zdánlivě se nic nedělo. Bylo to pověstné ticho před bouří.“

Náměstkyně ústeckého krajského státního zástupce Lenka Bradáčová uvedla, že „v souvislosti s Radou regionu soudržnosti Severozápad vedeme trestní řízení. Další informace o vyšetřování budou možné uvolnit asi po 48 hodinách.“ Nepotvrdila tudíž, že by již některá osoba byla již obviněna z trestného činu.

Podle Tomáše Hybnera, uvolněného karlovarského krajského zastupitele a místopředsedy regionální rady soudržnosti, není možné v tuto chvíli říct, po čem při razii policisté šli. „Informace nemáme. Prozatím ani nevím, zda budou projekty pozastaveny. je ale velký tlak na to, aby Regionální operační programy byly zrušeny a převzalo je ministerstvo,“ uvedl.

Policejní důstojník, který se nepodílel na zásahu a nepatří k zasahující skupině ÚOOZ, jenž si nepřál být jmenován, uvedl že evropské dotace se stanou vážným problémem hospodaření „nahoře“ - nejen velkých firem a organizací. Bude ohroženo i financování „dole – jednotlivých obcí.

Například v Karlovarském kraji se za eurodotace opravila Becherova vila (84,5 milionů korun), zmodernizovala Integrovaná škola v Sokolově (400 milionů korun) a další stovky milionů šly do zdravotnictví. V Karlových Varech šly miliony do Rolavy (75 milionů korun), meandru Ohře (40 milionů korun) a na dotace z EU čeká bazén a míčová hala.

František Roček, Ivana Kalinová
.