Městský úřad v Oloví na Sokolovsku obsadili ve čtvrtek policisté. Kriminalisté podle zatím nepotvrzených informací Deníku zajistili některé dokumenty a počítač v kanceláři starosty Miroslava Filandra. Toho také, včetně několika dalších lidí, předvedli policisté k výslechu. Ten se údajně týká výběrové řízení na zateplení panelových domů na obou olovských sídlištích. Jedná se o obří zakázku za 40 milionů korun, která má město zadlužit na dlouhé roky. Podle zatím nepotvrzených informací Deníku mohly ve výběrovém řízení sehrát roli úplatky.

„Zatím nebudeme k případu zveřejňovat bližší informace," sdělila ve čtvrtek odpoledne mluvčí sokolovské policie Kateřina Böhmová. Není tak zatím jasné, kdo je v případu podezřelý a co přesně policie na radnici hledala. Vyšetřovatelé nicméně ve středu vyslechli Filandra, šéfa Bytové organizace Oloví Radka Jelínka a členy výběrové komise. Mezi nimi je i olovský místostarosta Vladimír Opolský a výslech zřejmě čeká i všechny zastupitele. „Vůbec netuším, o co jde. Policie ráno uzavřela radnici. Já musel radnici opustit," reagoval na dotaz Deníku Opolský.

O veřejné zakázce na zateplení sídlišť rozhodovala už v minulém roce pětičlenná komise. Ve městě se mluví o tom, že soutěž byla šitá na míru jedné z firem. Výběrové řízení vyhrála chebská firma ŠU-STR. „Nevyhrála ani nejlevnější, ani nejdražší firma. Okolnosti mi ale byly podivné," řekl jeden z obyvatelů Oloví, který tendr sledoval. Jméno si nepřál zveřejnit.

Jednatel vítězné firmy Vlastimil Strýček, kterého už také policie vyslechla, nechtěl ve středu nic komentovat. „Nebudu se k případu vyjadřovat. Nemáme s tím nic společného," konstatoval Strýček.


Vyjádření starosty Oloví Miroslava Filandra se Deníku nepodařilo sehnat. Nezvedá mobilní telefon a nereagoval ani na SMS zprávu. Případ i nadále sledujeme.